Predsednik Pahor pomagal kolesarjem urejati opuščeno pot

Danes so se kolesarski navdušenci tudi na Primorskem pridružili vseevropski akciji Poskrbi za svoje poti. Očistili ali obnovili so kar precejšen del poti, nekje tudi poligone, na Brjah pri Ajdovščini pa je “eno roko” dal še predsednik Borut Pahor.

Predsednik države Borut Pahor je  gorskim kolesarjem, 
krajanom Brij in okoliških vasi  pomagal opuščeno poljsko pot 
preurediti tako, da bo primerna za turistično kolesarjenje. Foto: STA
Predsednik države Borut Pahor je gorskim kolesarjem, krajanom Brij in okoliških vasi pomagal opuščeno poljsko pot preurediti tako, da bo primerna za turistično kolesarjenje. Foto: STA

BRJE > Delovni akciji čiščenja in urejanja poti, ki jo organizira mednarodna zveza gorskokolesarskih organizacij IMBA Europe, se je pridružilo tudi 35 ekip po Sloveniji, tudi sedem na Primorskem. Potegovale so se za naziv najboljše gorskokolesarske skupnosti v Evropi, ki bo razglašena na kongresu mednarodne zveze to soboto na Portugalskem.

Danes se je na delovni akciji v Brjah pri Ajdovščini članom in prijateljem Kolesarskega kluba Črn trn pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je pomagal opuščeno poljsko pot preurediti tako, da bo primerna za turistično kolesarjenje. Na akcijo urejanja poti ali poligonov so se prijavili še v Izoli (Klub Gorskih Kolesarjev Obala), Črnih njivah pri Ilirski Bistrici Lokavcu (Faktujetu Črne Njive), Šempetru-Vrtojbi (DešFleš), Solkanu oziroma na pobočju Svete gore (ekipa Branka Belingarja), v okolici Čadrga (PD TKO 1) in na Stolu pri Bovcu (PD TKO 2).

“V očeh splošne javnosti je podoba gorskega kolesarja prepogosto napačno povezana z divjanjem, uničevanjem poti in neupoštevanjem drugih uporabnikov poti, ki želijo uživati v naravi. Zato je glavni namen akcije pokazati, da smo kolesarji aktivni in odgovorni, da spoštujemo naravo in vse uporabnike poti, predvsem pa, da smo pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti za odlične odnose na poteh in za urejanje poti. Ne samo 'naših' poti, ampak takih, ki jih uporabljajo različni uporabniki - pohodniki in kolesarji,” se strinja Peter Dakskobler, predstavnik Slovenskega gorskokolesarskega konzorcija odprimopoti.si, ki je koordinirala akcijo v Sloveniji, in si prizadeva za ureditev področja te vedno bolj razširjene in pomembne športne in turistične dejavnosti.

Kot pravijo, morajo gorski kolesarji prispevati svoj delež pri legalizaciji in vpeljavi dvonamenskih planinskih poti, prizadevajo si, da bi kolesarji spoštovali zakonodajo, obenem jo pomagajo spreminjati, vzdržujejo poti ... “Tudi nadaljnja rast kolesarskega turizma mora sloneti na novih, bolj trajnostnih temeljih in zdrave lokalne gorskokolesarske skupnosti so pri tem ključnega pomena,” poudarja Dakskobler.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano