Predreferendumski plakat v glasbeni šoli je razburil duhove

Plakat s povabilom SDS in N.Si na predreferendumsko okroglo mizo s pozivom, naj ljudje glasujejo proti noveli zakona o zakonski zvezi, je na oglasni deski tolminske glasbene šole visel le kratek čas, a je kljub temu razburil duhove. Na šolo so se vsule kritike, češ da krši zakonodajo o avtonomiji šolskega prostora. Organiziranje okrogle mize v dvorani šole pa ne gre nikomur v nos.

Plakat oziroma vabilo je spodbudilo razmišljanje o avtonomiji 
šolskega prostora.
Plakat oziroma vabilo je spodbudilo razmišljanje o avtonomiji šolskega prostora. 

TOLMIN > Plakat na oglasni deski tolminske glasbene šole in okrogla miza v dvorani sta razvnela polemiko, kako je z avtonomijo šolskega prostora. Mnenja o tem, ali je zakonodaja jasna, so deljena.

Dvorano tržijo, tudi SD jo je najela

Ravnateljica Glasbene šole Tolmin Maja Klanjšček pravi, da dvorano že od vsega začetka kot dober gospodar tudi tržijo. “V tem primeru so jo najeli organizatorji okrogle mize z naslovom Za očeta in za mamo: stranki SDS in N.Si, koalicija Za otroke gre in civilno družbena pobuda Spoštovanje različnih. Dogodek je bil odprtega tipa in se je odvijal v večernem času, ko na šoli ni bilo ne pouka ne otrok. Ker sta ga poleg dveh strank soorganizirali tudi dve civilno družbeni pobudi in ker je plakat služil povabilu, menim, da 72. člen zakona o organiziranju in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) ni bil kršen,” pojasnjuje.

V preteklem šolskem letu so dvorano 28-krat oddali najrazličnejšim organizacijam, društvom, javnim zavodom ...V njej pripravljajo tudi volitve in referendume. Tako zaslužen denar šola namenja promociji nekdanjih učencev, ki jih javnosti predstavljajo s koncertiSožitje zvokov.

V stranki SD, ki naj bi plakat prijavila, so potrdili, da so za potrebe stranke že najeli dvorano, oglaševali pa v šoli niso.

Za plakat niso vedeli

Ravnateljica poudarja, da so plakat brez vednosti vodstva izobesili na oglasno desko, ki je namenjena oglaševanju zunanjih dogodkov. “Takoj po opozorilu smo ga odstranili,” je povedala.

Zakonodaja pravi, da je v šolah in vrtcih delovanje političnih strank in njihovih podmladkov prepovedano. V javnih vrtcih in šolah ni dovoljena niti konfesionalna dejavnost. Uvodoma pa v 72. členu piše, da se dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, lahko izvajajo z dovoljenjem ravnatelja. V vrtcih in šolah s koncesijo pa pod določenimi pogoji dopušča konfesionalno dejavnost. Okrožnica dodaja, da se otrok ne sme izpostavljati neposrednemu nagovarjanju.

Sledijo zakonu

Ravnatelj OŠ Tolmin Vladi Mavri pravi, da navodila strogo upoštevajo. Praktično nič ne oglašujejo. Bovški ravnatelj Iztok Kenda meni, da je zakonodaja jasna. Ravnateljica OŠ Kobarid Melita Jakelj pa pojasnjuje, da smernice krovnega zakona ZOFVI in seveda okrožnice jemlje kot vodilo in tudi kot varovalo pri vodenju šole. ”Na šoli je oglasna deska, kjer se zbirajo sporočila, vabila na kulturne ali športne prireditve ter druge aktivnosti, ki so namenjene predvsem učencem.”

Podžupan Občine Tolmin Danijel Oblak ocenjuje, da je zakon nejasen: “Odpira vrsto vprašanj in dilem, na primer ali je okrogla miza delovanje političnih strank, ali je glasbena šola mišljena kot šola v kontekstu zakona, ali je kakšen simbol politične stranke, ki ga slučajno nosi v vrtcu ali šoli kdo od zaposlenih, sporen.” Zanimivo se mu zdi tudi to, da okrogla miza ni problematična, plakat pa je.

Občina Tolmin, ki je lastnica stavbe, bo šole na zakonodajo v povezavi z avtonomijo šolskega prostora dodatno opozorila.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano