Gradili bodo, če bo interes

Do 24. avgusta je odprt razpis, s katerim Občina Kobarid išče zainteresirane za najem štirih stanovanj z neprofitno najemnino. Prednost imajo mladi pod 30 let. Hkrati bodo ugotavljali, kolikšno je povpraševanje po stanovanjih. Če bo veliko, bo morda občina gradila blok, ki je že projektiran in ima gradbeno dovoljenje.

Večja stanovanja so že zasedena, za manjša pa  iščejo 
najemnike.   Foto: Neva Blazetič
Večja stanovanja so že zasedena, za manjša pa iščejo najemnike.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > “Oddajamo stanovanja, ki so bila po potresu zgrajena kot varovana stanovanja za ostarele, ki so še pri močeh za samostojno življenje. Ker pa zanimanja za vselitev ni bilo, jih je stanovanjski sklad dal občini na voljo za oddajanje z neprofitno najemnino,” pojasnjuje kobariški župan Robert Kavčič.

V objektu je 21 stanovanj. Praznih je še pet. S tokratnim razpisom oddajajo štiri, eno bo sklad obdržal za rezervo, če bi bil kdo zainteresiran za nakup ali če bi bilo zanimanje med tistimi, ki so jim bila varovana stanovanja prvotno namenjena.

Kolikšno bo zanimanje za najem, je težko napovedati. Kot pravi Kavčič, so zadnjo anketo delali pred leti: “Takrat je bilo precej zainteresiranih, kako je zdaj, pa ne vem. Treba je upoštevati, da v pomanjkanju služb in denarja mladi ostajajo pri starših. Najemnina bo res nizka, toda ob upoštevanju vseh stroškov nastane precejšen izdatek.” Dejstvo pa je, da so stanovanja kar majhna.

Z aktualnim razpisom bodo ugotavljali ali je smiselno graditi stanovanjski blok, ki je že projektiran in ima gradbeno dovoljenje. Prostor zanj so našli na območju med kulturnim domom in ribogojnico.

V prejšnjem mandatu, ko je bila županja Darja Hauptman, so načrtovali gradnjo za trg. Celo investitorja so našli, potem je zgodba zamrla. Takrat je bilo mišljeno, da naj bi nekaj stanovanj odkupila stanovanjski sklad in občina in jih ponudila v najem.

Če bodo blok gradili, bo koncept drugačen, pravijo zdaj na občini. Razmišljajo, da bi gradnjo sofinancirali država in občina, ki bi prispevali vsaka po petino denarja, ostalo pa najemniki z ugodnimi posojili. Ko bi z neprofitno najemnino v desetletju ali več odplačali vložek občine in države, bi postali lastniki stanovanja. Kot pravi Kavčič, bi bila stanovanja ljudem dosegljiva, saj zainteresirani ne bi potrebovali začetnega kapitala. Z ekonomično gradnjo cena kvadratnega metra ne bi presegala 1100 evrov oziroma vrednosti okoli 55.000 evrov za celotno stanovanje. “Je pa vse odvisno od interesa občanov. V tem primeru bi vabili širše, ne le prebivalce kobariške občine,” pojasnjuje župan.

V bloku bi bilo 18 stanovanj, možna je postopna gradnja dva krat po devet stanovanj.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano