Predel jim je uspelo “osvoboditi”

Pritiski Bovčanov na italijansko cestno podjetje Anas, ki obnavlja cesto čez Predel, so zalegli. Za Bovško izjemno pomembno prometnico bodo prihodnji ponedeljek odprli tudi za avtobuse. “Ovir za uspešno poletno turistično sezono ni več,” si je oddahnil župan Valter Mlekuž.

Mejni prehod Predel je bil še za prvomajske praznike zaprt za 
ves promet, potem so ga Italijani odprli le za avtomobile, zdaj 
pa so končno uslišali Bovčane in ga bodo odprli tudi za 
avtobuse.   Foto: Arhiv Občina Bovec
Mejni prehod Predel je bil še za prvomajske praznike zaprt za ves promet, potem so ga Italijani odprli le za avtomobile, zdaj pa so končno uslišali Bovčane in ga bodo odprli tudi za avtobuse.  Foto: Arhiv Občina Bovec

BOVEC, TRST >Predstavniki bovške občine in tamkajšnjega turizma, na čelu z županom Valterjem Mlekužem, so v zadnjem mesecu dni na vseh koncih in krajih opozarjali, da podjetje Anas preveč mečka pri obnovi in posledično odprtju ceste čez prelaz Predel, ki jo je marca poškodoval skalni podor. Najbolj so bili ogorčeni tik pred prvomajskimi prazniki, ko je bil ponor saniran, na cesti pa ni bilo več ovir, a je cesta kljub obljubam ostala zaprta. Turistični delavci pa so lahko le ugibali, koliko gostov manj je prišlo zaradi tega v Bovec in okolico. Italijani so po praznikih cesto naposled le odprli, a le za avtomobile, omejitev za vozila, težja od treh ton, torej tudi za avtobuse, je ostala.

Včeraj pa je iz Italije vendarle prispela dobra novica - tudi ta omejitev bo odpravljena. Na sestanku na slovenskem konzulatu v Trstu sta župan Mlekuž in direktor LTO Bovec Janko Humar direktorja Anas za Furlanijo - Julijsko krajino Giuseppeja Ferraro uspela prepričati, naj omejitev za avtobuse umakne.

“Vesel sem obljube, ki jo je dal gospod Ferrara, da bo Anas v ponedeljek zopet omogočil promet po obeh voznih pasovih brez dodatnih omejitev, istega dne pa bodo polovično zaporo na mostu pri Rabeljskem jezeru uredili tako, da bodo odpravili omejitev za vozila nad 3,5 tone skupne teže in bodo izmenično po enem voznem pasu lahko vozili tudi avtobusi, z izjemo tistih največjih, triosovinskih,” je zadovoljen Mlekuž, ki je s Humarjem Ferraro opozoril na izjemno pomembnost ceste tako za Bovec kot za celotno Zgornje Posočje in na škodo, ki je nastala v turizmu in gospodarstvu zaradi zapore.

LTO Bovec bo partnerje nemudoma obvestila o novem režimu in jim svetovala uporabo avtobusov standardne velikosti. “Ocenjujem, da smo z uspešnim dogovarjanjem bistveno pripomogli k razumni rešitvi nastalih težav in s tega vidika ne bo več ovir za uspešno poletno turistično sezono,” je še dodal Mlekuž.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano