Pred dražbo premoženja ATC Kanin vplačana ena varščina

Dražba premoženja ATC Kanin v torek zagotovo bo, ker je že bila vplačana ena varščina, so danes povedali v pisarni stečajne upraviteljice ATC Kanin Nataše Gibičar. Ali bo morda vplačana še kakšna, saj je bilo zanimanja po njenih besedah več, bo znano na dražbi, ki bo tokrat potekala v Bovcu.

Naprave na smučišču Kanin so v zelo slabem stanju in bi bilo treba za njihov ponoven zagon vložiti ogromno denarja, zato je po mnenju nekdanjega bovškega župana Siniše Germovška vrednost “bliže ničli kot milijonom”. Foto: Mitja Marussig
Naprave na smučišču Kanin so v zelo slabem stanju in bi bilo treba za njihov ponoven zagon vložiti ogromno denarja, zato je po mnenju nekdanjega bovškega župana Siniše Germovška vrednost “bliže ničli kot milijonom”. Foto: Mitja Marussig

BOVEC, LJUBLJANA > Zanimanje za premoženje ATC Kanin so že pred prvo dražbo, ki je bila 18. julija, pokazali ruski kupci. V ta namen so ustanovili tudi podjetje v Sloveniji, vendar se jim je zdela cena previsoka. Z izklicne cene 1,98 milijona evrov se je cena znižala na 1,14 milijona evrov, vendar je dražitelj, Ilev Inženiring, ni sprejel.

Zadnja izklicna cena je bila nižja od ocenjene likvidacijske vrednosti, ki znaša 1,2 milijona evrov. Znižanje za 800.000 evrov v prvem koraku je precejšnje, vendar je za nadaljnje znižanje stečajna upraviteljica potrebovala nov sklep sodišča.

Naprave na smučišču Kanin so v zelo slabem stanju in bi bilo treba za njihov ponoven zagon vložiti ogromno denarja, zato je po mnenju nekdanjega bovškega župana Siniše Germovška vrednost “bliže ničli kot milijonom”. Tudi novi župan Valter Mlekuž se zavzema za to, da bi premoženje ATC Kanin prodali čim prej, da bi lahko z novim lastnikom načrtovali nov zagon turistične dejavnosti na Bovškem.

Germovšek je na okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici vložil zahtevo za ponovno preiskavo in ugotovitev okoliščin incidenta na krožno kabinski žičnici Kanin 25.januarja 2013, saj “znana dejstva potrjujejo verjetnost, da je v konkretnem primeru šlo za povzročitev splošne nevarnosti, zaradi nepripravljenosti krožno kabinske žičnice in malomarnega upravljanja”.

“V vsakem primeru pa je nujno treba raziskati in uradno ugotoviti, kdo je 'navadno šlamparijo' povzročil in kdo je za 'navadno šlamparijo' odgovoren! Ne nazadnje bi lahko bile posledice zaradi takšnega ravnanja zelo tragične,” je zapisal Germovšek v svoji zahtevi.

Na nedavni okrogli mizi o usodi kaninskega turizma in bovškega turizma so se številni udeleženci strinjali, da Bovec ne more dobro delovati brez kaninskega smučišča. Poletna sezona je zadnja leta dobra, vendar pa bi morali obiskovalcem ponuditi aktivnosti preko celega leta. Zimski del je v bovškem turizmu pomenil le 13 odstotkov celoletnega zaslužka. Vendar so turistični delavci, ki živijo od turističnega obiska, v zadnjih dveh zimah brez smučišča po nekaterih ocenah izgubili okrog osem milijonov evrov.

STA


Najbolj brano