Pred 150 leti so v Braniku ustanovili čitalnico

S slavnostno prireditvijo bodo nocoj v Braniku obeležili 150. obletnico ustanovitve prve čitalnice v kraju. Slavnostni govornik na prireditvi bo zgodovinar Branko Marušič. V kulturnem programu bodo sodelovali učenci tamkajšnje osnovne šole in moški pevski zbor Franc Zgonik iz Branika, so v vabilu zapisali organizatorji prireditve.

Slavnostni govornik na prireditvi bo zgodovinar Branko 
Marušič. Foto: Leo Caharija
Slavnostni govornik na prireditvi bo zgodovinar Branko Marušič. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Goriška knjižnica Franceta Bevka je ob tej priložnosti pripravila razstavo z naslovom "Od čitalnice do krajevne knjižnice", društvo zbiralcev Ajdovščina-Nova Gorica pa razstavo knjig.

V obdobju po letu 1848 je Rihemberk zajelo narodno prebujenje, je o 19. stoletju zapisano na spletni strani Krajevne skupnosti Branik. V tem času je bila pomembna predvsem ustanovitev čitalnice ter bivanje slovenskega pesnika Simona Gregorčiča v Rihemberku, ki je tja prišel leta 1873 za kaplana.

V Rihemberku je bila leta 1867 ustanovljena prva čitalnica, prvo knjižnico v kraju pa je osnovalo leta 1906 ustanovljeno Krščansko socialno in izobraževalno društvo. Razna prosvetna društva so ustanavljala in negovala svoje knjižnice razen krajše prekinitve v času fašizma med obema svetovnima vojnama, ko je bilo delovanje slovenskih prosvetnih društev prepovedano. Leta 1952 je svojo knjižnico ponovno ustanovilo Prosvetno društvo Franc Zgonik. Branik pa je sodobno opremljeno knjižnico dobil leta 1982.

Ob 100. obletnici čitalnice so v Braniku postavili spominsko ploščo.

Krajevna knjižnica Branik ima danes prostore v kulturnem domu. Hrani raznovrstno leposlovno in strokovno gradivo, namenjeno različnim starostnim skupinam uporabnikov. Knjižnično zbirko bogatijo in nenehno dopolnjujejo z novostmi, trenutno šteje več kot 12.000 enot. V prostorih knjižnice je urejena spominska soba, posvečena domačinu, pesniku Nevinu Birsi.

STA


Najbolj brano