Praznika na višini

Najvišja primorska vas Vojsko je predsinočnjim gostila občinski in obenem krajevni praznik.

Na Vojskem gasilcev ni veliko, a se  brez njih ne bi počutili varno.  Foto: Saša Dragoš
Na Vojskem gasilcev ni veliko, a se brez njih ne bi počutili varno.  Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > Vojsko se ob krajevnem prazniku spominja požiga vasi 23. junija pred 72 leti, občina Idrija pa odkritja bogatega orudenja 22. junija leta 1508. Najstrašnejši dan v zgodovini planote in enega najbolj veselih v idrijski kotlini so Vojskarji počastili z nizom prireditev.

V polni cerkvi so zapele dobitnice Pirnatove nagrade za 30-letno pevsko poustvarjanje, pevke Ženskega pevskega zbora Spodnja Idrija. Kot gost je na orglice zaigral Miro Božič. Vojskarji in gostje so z glasnim aplavzom nagradili člane Gasilskega društva Vojsko, dobitnike nagrade občine, po vaji reševanja ogroženih iz gorečega župnišča. Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko, ki je zbrane pogostilo, je nagrado občine prejelo za oživljenje starih običajev in družabnosti na planoti. Še prej so na slavnostni seji mladi vojskarski gledališčniki in v režiji Irene Hvala popeljali iz Idrije na planoto, postali pri vseh njenih znamenitostih, posebej spoštljivo na partizanskem grobišču Vojščica in se ozrli v dolino Kanomlje. V njej nagrajenka občine Danica Markič že leta zagnano botruje kulturni družabnosti, dobrodelnosti in turističnemu prebujanju.

Pohodnice je pot po planoti upehala, nobenih zadreg na njej pa nima gorski in orientacijski tekač, članski pokalni prvak v gorskih tekih Jošt Lapajne iz Ledin, ki je prejel nagrado za mlade.

Med nagrajenimi v občini je še najmanj čutiti člane Zveze šoferjev in amaterjev Idrija. Društvo je usahnilo iz nekdanjih 300 na prgišče upokojenih članov - šoferjev. Ti ob začetkih šolskih let in ob kolesarskih izpitih pomagajo učencem k varnosti v prometu. Bržčas za spodbudo k preživetju društva, mu je župan Bojan Sever vročil kar glavno občinsko nagrado Jožefa Mraka. SD


Najbolj brano