Praznik živali in ljudi

Konjeniško društvo Sveti Štefan Vipavska dolina je minuli konec ob godu sv. Jurija ali na jurjevo pripravilo že tradicionalni blagoslov konj in konjenikov v Žapužah. Z dvodnevno prireditvijo so razveselili mlade in stare.

Obiskovalce je navdušil pisan sprevod.  Foto: Alenka Tratnik
Obiskovalce je navdušil pisan sprevod.  Foto: Alenka Tratnik

ŽAPUŽE > Dvodnevni konjeniški praznik se je začel že v soboto, s programom za najmlajše. Na nedeljski osrednji prireditvi z blagoslovom živali in lastnikov se je zbralo 37 konjenikov in vpreg iz Vipavske doline, blagoslova vipavskega župnika Alojza Furlana so bili deležni tudi člani Konjeniškega kluba Štjak, Ivan Žiberna iz Merč z volovsko vprego, s pravima kraškima sivcema, in ljubitelji tomosovih motorjev iz ajdovskega društva Klapa Tomos. Obiskovalce in ljubitelje konj so navduševali v sprevodu, v popoldanskem programu pa so člani društva v sodelovanju s Konjeniškim klubom Štjak, kmetijo Na hribu in Alanom Lebanom predstavili različne tehnike jahanja, hipoterapijo, dresurne točke in tekmovanje v spretnostnem jahanju. V programu so sodelovali Simon Krapež, Tomaž Puc, Lina Pavlin, Alan Leban in KK Štjak. V spretnostni tekmi za otroke je zmagala Lara Batič, med člani pa je zmagal Dejan Strgar.

Konjeniško društvo Sveti Štefan Vipavska dolina združuje ljubitelje konj in konjeniškega športa, ob promociji konjeništva in konjereje pa njegovi člani obujajo in ohranjajo stare običaje, organizirajo konjenice in se udeležujejo različnih konjeniških prireditev, tudi tradicionalnega furmanskega praznika v Postojni. 10. maja pa bo društvo, ki ga vodi Rafael Premrl, v Vipavi organiziralo državno tekmovanje v vožnji vpreg. AT


Najbolj brano