• Včeraj so že začeli postavljati prostor za proslavo. Oder bo natanko pred mestno hišo, ki bo  
kot del scenografije sugestivna kulisa.
    Včeraj so že začeli postavljati prostor za proslavo. Oder bo natanko pred mestno hišo, ki bo kot del scenografije sugestivna kulisa.

Praznik mesta in Primorcev

sreda, 13. september 2017, 06:00

V Novi Gorici tečejo še zadnje priprave na petkovo osrednjo državno proslavo ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini. Čeprav vremenska napoved ni ugodna, bo proslava na prostem, na travniku pred mestno hišo, ta pa bo hkrati s simboliko nabita kulisa. Že popoldne bo v OŠ Milojke Štrukelj prireditev zveze borcev Glas svobode.

NOVA GORICA > Da bo državna proslava letos, ob 70. obletnici priključitve Primorske k matični domovini ravno v Novi Gorici, ni naključje, saj je mesto nastalo prav kot posledica priključitve, graditi pa so ga začeli natanko pred 70 leti. Tudi slednje bo poudarila proslava, pod katero se kot scenaristka in režiserka podpisuje domačinka Neda Bric Rusjan in ki se bo začela ob 20. uri. Kulturno-umetniški program, ki so ga poimenovali Gorico novo bomo dali v dar!, bo sledil zgodovinskim dogodkom od konca vojne do priključitve Primorske 15. septembra 1947 in segel tudi v čas gradnje in rasti Nove Gorice. “Dotakne se dogodkov ob koncu vojne, zmage, nato oriše razočaranja, da je del ozemlja, in s tem del slovenskega naroda, ostal v drugi državi, boja Primorcev za priključitev Jugoslaviji, vključno z demonstracijami, ter preide do samega dejstva - noči s 15. na 16. september, ko je bila potegnjena meja. 15. september je res praznik Primorcev, a dejstvo je tudi, da Primorska ni ostala cela, mnogi Primorci so ostali na drugi strani meje. Ker smo izgubili Gorico, se je začela s prihodom brigadirjev graditi Nova Gorica, novo središče severne Primorske. Čeprav je Novo Gorico in Gorico dolgo ločevala meja, danes mesti in prebivalci sobivajo in po 70 letih lahko živijo v slogi in sožitju,” Neda Rusjan Bric umetniški del zaključuje pozitivistično in s pogledom naprej. V programu se bodo prepletali besedilo, nastalo na podlagi dokumentov, poezija in videoposnetki. Nastopali bodo v glavnem primorski glasbeniki, dramski igralci in pevci. Slavnostni govornik bo predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Državna proslava bo posebna tudi zato, ker bo letos prvič na prostem, na travniku pred mestno hišo, zelo velik oder pa bo naslonjen na njeno pročelje. Slednje, skupaj z balkoni, na katerih bo del nastopajočih, in kipi Borisa Kalina bo sugestivna kulisa, ki mu bodo dodaten čar dajale prav videoprojekcije.

Zaradi praznika bo v Novo Gorico prišlo več tisoč obiskovalcev, zato bo temu prilagojen tudi prometni režim. Avtobusi bodo parkirali na območju železniške postaje, poleg policistov in varnostnikov bodo vozila na parkirne prostore usmerjali tudi reditelji. Vozila, ki bodo prihajala iz smeri Kromberka, bodo parkirala na travniku med bencinskim servisom in trgovino Keral, na parkirišču ob Vojkovi cesti in na Ulici Gradnikove brigade. Tisti, ki bodo prišli iz Brd in Tolmina, naj parkirajo na Prvomajski ter na makadamskem prostoru pri Cedri in Supernovi, kdor bo prišel iz Šempetra pa na južnem delu Kidričeve ulice, na Trubarjevi ulici in na parkirišču OŠ Frana Erjavca. Po mestu bodo smerokazi kazali, kje je prireditev. V petek bosta od 18. ure dalje zaprta dela Kidričeve ulice in Ulice tolminskih puntarjev. “Prosimo vse domačine, naj na prizorišče pridejo peš, s kolesom ali mestnim avtobusom,” še pozivajo na občini.

Čeprav je sprva grozilo, da bodo morali zaradi napovedanega dežja proslavo premakniti na bližnjo Kidričevo ulico, so se odločili, da bo ostala pred mestno hišo. “Kljub napovedi dežja smo se tako odločili skupaj z državo prav zato, ker je mestna hiša zelo pomembna kulisa. Ostali dogodki, tako v petek kot v soboto, ki so bili napovedani na Bevkovem trgu, pa so prestavljeni v športno dvorano OŠ Milojke Štrukelj,” je napovedala predstavnica za odnose z javnostmi na mestni občini Mirka Križnič. Na travniku pred mestno hišo so pred dvema letoma uredili drenažo, ker naj bi danes le posijalo sonce, naj bi se toliko posušil, da bodo lahko postavili zaščitne plošče, čeprav ne po vsej zelenici. “Proslava bo v vsakem vremenu. Upamo sicer, da bo vreme naklonjeno, a opozarjamo, naj obiskovalci pridejo primerno oblečeni in obuti. Vstop bo prost, vsi obiskovalci pa bodo pod milim nebom, tudi VIP gostje,” je še pojasnila Križničeva in dodala, da zaradi neposrednega prenosa in preventivnih varnostnih ukrepov goste naprošajo, naj na prizorišče prispejo najkasneje do 19.15 in s seboj nimajo večjih torb oziroma nahrbtnikov.

Vsi tisti, ki ne bodo mogli priti na proslavo, si jo bodo lahko ogledali v neposrednem televizijskem prenosu ob 20. uri na prvem programu nacionalne televizije. MITJA MARUSSIG

Praznik se začne z Glasom svobode

Praznik ob priključitvi se bo začel že ob 17. uri s proslavo Glas svobode, ki jo pripravlja novogoriško območno združenje borcev za vrednote NOB. V dvorani OŠ Milojke Štrukelj bodo nastopili Goriški pihalni orkester, združeni moški pevski zbori Goriške in Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, slavnostni govornik pa bo častni predsednik ZZB dr. Janez Stanovnik. Predsednica območne ZZB Katjuša Žigon napoveduje veliko udeležbo, več kot 3000 članov zveze borcev in goste tudi iz drugih držav. Po osrednji državni proslavi pa bo prav tako v dvorani ob 21.30 koncert zasedbe Avtomobili in Goriškega pihalnega orkestra.


Povej naprej: