Pravi in napačni izzivi

Prgišče protikandidatov, ki se bo na lokalnih volitvah v Idriji zoperstavilo sedanjemu županu Bojanu Severju, v resnici ne upa na izvolitev. Vsi mu priznavajo dobro delo v minulih dveh mandatih. Nasprotna je slika v Cerknem, kjer se zdi največji izziv protikandidatov predvsem to, da bi porazili sedanjega župana Mirana Cigliča.

Tomaž Vencelj si je doslej zaradi nezadovoljstva z vlogo KS edini “upal” izzvati sedanjega idrijskega župana Bojana Severja Foto: Saša Dragoš
Tomaž Vencelj si je doslej zaradi nezadovoljstva z vlogo KS edini “upal” izzvati sedanjega idrijskega župana Bojana Severja Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > Sedanja župana Miran Ciglič v Cerknem in Bojan Sever sta bila prva, ki sta spomladi najavila ponovni kandidaturi na lokalnih volitvah. Čeprav v Idriji Severju vsi po vrsti priznavajo dobro delo, se je tudi tu iz nezadovoljstva porodila civilna iniciativa prezrtih krajevnih skupnosti z županskim kandidatom.

V Cerknem o dobrem delu ne govorijo, še manj o razvojnih zaostankih in nezakonitostih na komunalno oskrbnem področju. Zdi se, da je cilj vseh en sam - poraziti sedanjega župana.

V Cerknem za zdaj Ciglič in Kavčič

“Najavljam svojo ponovno kandidaturo, da se bom še naprej boril za Cerkno in občane,” je po tretji zavrnitvi proračuna občine (ta je bil pozneje sprejet) spomladi svojo drugo župansko kandidaturo najavil župan Miran Ciglič. Ker ga v cerkljanskem političnem prostoru ni, ki bi mu priznal dobro delo, se zdi, da občina združuje moči samo zato, da bi se ga otresla.

Prvi od protikandidatov naj bi bil kar direktor občinske uprave Martin Raspet. Pred časom nam je Marko Hvala potrdil, da se bo, podobno kot pred štirimi leti, potegoval za župansko mesto. Čeprav tedaj še za LDS, utegne tokrat, podobno kot Ciglič, nastopiti nestrankarsko. Pred dobrim mesecem je sodeloval v civilni iniciativi Porezen, ki je za nov zagon Cerkljanske zbrala LDS, SLS in neodvisne mlade kulturne delavce. Ker se zlasti slednji zavzemajo za več v minulem mandatu ogroženega dialoga in povezovanja, mnogi v inženirju medijske produkcije in direktorju LTO Laufar Gašperju Uršiču vidijo pravega županskega kandidata. “Za župana prav gotovo ne bom kandidiral. Ker pa Cerkno potrebuje združevanje moči in smo mladi s svojim delom dokazali, da se znamo povezovati, bomo za svet občine kandidirali s svojo listo,” pa nam je povedal Uršič sam.

Pred Cigličem trikratni župan Jurij Kavčič, ki je nesporno znal povezovati, pa bo kandidiral. Čeprav je vse od oblikovanja občine vodilna SLS v Cerknem na nedavnih državnih volitvah pobrala zajetno bero glasov, utegnejo biti lokalne volitve tej manj naklonjene. Ne le zato, ker se je v opoziciji naslanjala zgolj na nasprotovanje županu, pač pa zaradi ustvarjanja slabe klime, ki jo občani pripisujejo tej stranki.

Doslej še noben kandidat, niti civilna iniciativa Porezen, ni ugriznil v nezakonito stanje občine zaradi nezaračunavanja komunalnih storitev in prispevkov. Še huje. Branka Florjančič (SLS) je na zadnji seji sveta občine vprašala, kako bo občina pomagala občanom pri gradnji malih čistilnih naprav. S pomočjo sicer ne bi bilo nič narobe, če bi občina zanjo imela en sam samcat namenski vir. A ga nima in narobe je, da je to vprašala političarka, ki je bila kandidatka SLS za DZ. V Cerknem se očitno vsi kandidati zavedajo, da kdorkoli bo ugriznil v najbolj kislo jabolko občine, bo župan kratkega veka. Le kateri volilec ne želi živeti poceni?

Kličejo evropski projekti

Idrijski župan Bojan Sever, ki se lahko pohvali s soglasjem v svetu občine in nedeljenimi čestitkami vseh strank za opravljeni mandat, je svojo kandidaturo utemeljil z izzivi evropskih projektov. Na prvo mesto je postavil projekt Pametno mesto in možnost za neposredno kandidiranje v Bruslju za denar v podporo njegovi visoko tehnološki opremi. Zanimivo pa je, da tokrat kandidira za SD. Doslej je namreč kandidiral na listah s podporo Kolektorja.

Civilna iniciativa krajevnih skupnosti je edina, ki z vlogo slednjih ni zadovoljna, in kot kandidat za župana bo zanjo nastopil izkušeni politik in predsednik KS Mesto Idrija Tomaž Vencelj. Čeprav so na predstavitvi kot največji problem izpostavili upočasnjeno urejanje lokalnih cest, se zdita večji težavi popolna upravna centralizacija KS pod občinsko kapo in omrtvelost krajev.

“Prepričan sem, da bo čas pokazal, da sem imel s to potezo prav. Tako bodo društva, ki so dejanska moč krajev, prišla bolj do izraza,” je ocenil Sever. “Ni prav, da so KS izgubile svojo pravno osebnost. Temu sem s samo še enim svetnikom ob odločanju nasprotoval. Da nisem glasneje, je kriva moja mirna narava. Zaradi nezadovoljstva z vlogo KS kandiram za župana,” pa je povedal Vencelj.

Ali bosta imela oba protikandidata v predsedniku SDS Kristjanu Brusu, še ni znano. Stranka se namreč še odloča med tremi kandidati. V NSi molčijo, SLS pa je v Idriji praktično mrtva. Pač pa naj bi imela zmagovalka državnozborskih volitev SMC kandidata tako v Idriji kot v Cerknem.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano