Prava pot v spomin in opomin

Društvo SKultura 2001 iz Štandreža je ob poti na Cerje (približno 1200 metrov od parkirišča ob glavni cesti Miren-Opatje selo) postavilo skulpturo Prava pot kiparke Nivee Kofol. Umetnina iz kamna na temo obletnice konca prve svetovne vojne je nastala v okviru 7. Mednarodnega kiparskega srečanja v Štandrežu leta 2013.

Skulptura Prava pot kiparke Nivee Kofol bo spominjala na 
vojake, ki so med prvo svetovno vojno  padli na tej zemlji.  Foto: Alenka Ožbot
Skulptura Prava pot kiparke Nivee Kofol bo spominjala na vojake, ki so med prvo svetovno vojno padli na tej zemlji.  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Naravna struktura kamna simbolizira velik plamen, žila ob strani v kamnu pa ponazarja prelivanje krvi v času vojne. Na sprednji strani sta v reliefu dva kroga, predstavljata pa napadalce in napadene, ki se vrtijo v začaranem krogu. Linije, ki izhajajo iz dveh krogov, so poti in žarki, ki vodijo na pravo pot - h koncu vojne, na vrhu levo zgoraj je simbol za mir.

Kot je povedala kiparka na nedeljskem odprtju, je pri klesanju kamna razmišljala o številnih vojnih vihrah po svetu in se spraševala, zakaj se človek ne zazre vase in začne razmišljati in delati pozitivno. Vesela je, da so skulpturo, ki sta jo slovesno odkrila predsednik društva SKultura Marjan Breščak in župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, postavili na Pot miru, ki pelje proti pomniku braniteljem slovenske zemlje.

Spominjala bo na vojake, ki so med prvo svetovno vojno padli na tej zemlji. Kulturni program je obogatil Oktet Rožmarin iz Temnice. AO


Najbolj brano