Požirek zdravju ne more škoditi

V turističnem rudniku Antonijev rov so s krniško Hišo zelišč značilno knapovsko alkoholno uteho - geruš - posodobili kot del kulturne dediščine in z njim dopolnili svojo ponudbo “spominkov”.

Množično obiskana predstavitev novega aperitiva Geruš Hiše zelišč in Turističnega rudnika Foto: Saša Dragoš
Množično obiskana predstavitev novega aperitiva Geruš Hiše zelišč in Turističnega rudnika Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Predstavitev botanikov, ki so Idrijo utemeljili kot zibel naravoslovja in odigrane humorne prigode knapov, ki jim je botroval trdoalkoholni zeliščni geruš, so minuli teden v turističnem rudniku Antonijev rov pospremile rojstvo novodobnega aperitiva iz zakladnice tukajšnje dediščine. Geruš v butični izvedbi je nastal v sodelovanju s krniško Hišo zelišč in bo obogatil ponudbo “spominkov” turističnega rudnika.

“Najprej bom jaz tebe, potem boš pa ti mene,” je mladi gledališčnik Nejc Sedaj pozibavajoč se predstavil najbolj značilno pijačo idrijskih knapov in dodal “Če je požirek, na zdravje, res ne more škoditi.” Tako so menda skozi stoletja govorili knapi, ko so v skrbnem obredu stresali pelinovo esenco, špirit in čisto studenčnico v pijačo, s katero so svojim denarnicam všečno in predragemu vinu v brk prišli do požirkov v veselje. Pelin, kot ga je skupaj z znamenitim idrijskimi botaniki predstavil zgodovinar Janez Kavčič, je zdravilna zel zoper nešteto tegob. Seveda zaužit v pravšnji meri, saj je v njem tudi strup. V taki meri in v čaju so ga rudniški zdravniki, tudi sloviti Scopoli, rudarjem od nekdaj priporočali za razkuževanje. A čaj so rudarji hitro preobrnili po svoje.

Pač pa je, kot je povedala vodja turističnega rudnika Martina Peljhan, med otroki odlično sprejet čaj Berkmandlc uspešno uvedel sodelovanje turističnega rudnika in Hiše zelišč. Geruš je njegovo nadaljevanje. Ker špirit danes ne bi prestal zakonodajnega sita in požirek ne bil na zdravje, sta Irena Kenda in Lara Golob razvili mehkejšo različičo aperitiva in razkuževalnemu pelinu dodali še nekaj zeli iz svojih višinskih nasadov na Idrijskih Krnicah.

Nova pijača knapom bržčas ne bi bila všeč. Publicist Ivan Mohorič je celo menil, da je tak geruš kot žlikrof, ki bi ga izdelali iz pločevine in kot tak v sramoto dediščini. Množica pa je, nasprotno menila, da je z novim aperitivom dostojno ohranjen del dediščine, ki je res nemalokrat povzročala gorje. Promotorka, Ljubljančanka Mojca Parkelj, ki je polaskala Idriji za skrbno ohranjanje dediščine, je bila prepričana, da bo šel geruš v skrbno premišljeni embalaži za med, bodisi kot “spominek” iz rudnika ali pa kot dostojno protokolarno ali poslovno darilo. Tako ga bo turistični rudnik tudi ponujal. Navsezadnje v predstavljenih zeleh sodobni geruš združuje za pravcato malo lekarno zdravilnih lastnosti, odmerjen požirek pa bo res: “Na zdravje!”

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano