Pouk bo, zagotovo!

Ravnateljica novogoriške gimnazije zanika govorice, da naj bi gradbena dela ogrožala začetek pouka. V poslopju gimnazije, ki so ga v zadnjem letu dni že dozidali, vseh del v njem pa še zdaleč niso zaključili, se bo prvega septembra čisto običajno začel pouk.

Gradbišča sredi Nove Gorice še ne bodo zaprli, a to nikakor ne bo preprečilo izvajanje 
pouka. Foto: Vanesa Colja
Gradbišča sredi Nove Gorice še ne bodo zaprli, a to nikakor ne bo preprečilo izvajanje pouka. Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA > Prav povsem običajno sicer ne bo, kajti dijaki in profesorji ter drugo osebje šole se bodo še naprej učili oziroma delali tik ob gradbišču, od njega ločeni le z začasnimi stenami. A so to že preživljali v preteklem šolskem letu, ko se je začela dozidava in obnova novogoriške gimnazije. In kot je predvideno, se bo sobivaje z zidarji in monterji, čeravno naj bi bilo manj moteče kot doslej, nadaljevalo ne le prihajajoče, ampak še naslednje šolsko leto. Tako so pač sklenili udejanjiti več kot tri milijone evrov vredno naložbo v šolo.

Pouk bo še naprej potekal ob gradbišču

Ključno pri vsem je, da se v kompleksu sredi Nove Gorice nadaljuje pouk. In kot je povedala ravnateljica gimnazije Jasna Rojc, “ga bomo zagotovo normalno začeli s prvim septembrom. Kako ga bomo izvajali, pa ni odvisno le od nas.” Ta teden še ni vedela, ali bodo že takoj lahko uporabljali prav vse prostore v šolo, ker bo to odločeno po obisku delegacije šolskega ministrstva, predvidoma jutri.

Med počitnicami namreč gradbinci niso delali le v trietažnem prizidku, ki so ga v grobem končali že prej, ampak so obnavljali nekatere zdajšnje učilnice in tudi prostore za upravo. Poleg tega so urejali inštalacije na hodnikih, ki bodo v bodoče skupni staremu in novemu delu šole, ter ta dva združili. Po vrnitvi mladenk in mladeničev v šolske klopi čez nekaj dni se bodo gradbinci pomaknili nazaj v prizidek, za zdaj ločen od šole s pregradami, in ga do naslednjih počitnic opremili in dokončali. “Dela bodo veliko manj hrupna kot so bila lani,” razlaga ravnateljica. V še naslednji fazi bo obnovljena glavnina zdajšnjih prostorov zavoda, čisto na koncu pa bodo novo zasnovo dali šolski knjižnici. Kot se je predvidevalo pred začetkom del, jih bodo zaključil do septembra 2017.

Večje in sodobnejše

Poslopju gimnazije gradbinci med drugim dajejo bolj običajno zasnovo, s prostori za dejavnost na obeh straneh hodnikov, ne le na eni, kot je bilo doslej. Glavno pa je, da bo šola dobila sodobne učilnice, prirejene za pouk posameznih predmetov, ter druge dodatne prostore, med drugim za pouk likovnih predmetov dijakov umetniške gimnazije, ki ga, kot je lani dejala Rojčeva, zdaj izvajajo v stavbi nekdanje kmetijske šole v Kromberku.

Gimnazijo bodo povečali za 1655 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine (zdaj 4385 metrov) ter jo v notranjosti obnovili v celoti (z napeljavami vred), poleg tega pa ji bodo tudi izolirali južno pročelje, zamenjali vsa okna in vrata, postavili novo streho, jo priklopili na mesti toplovod. Vse skupaj bo dalj časa trajalo prav zato, ker dijakov nikamor niso preselili.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano