Pot miru na južnoslovansko Al Jazeero

Predvidoma konec leta se bo tudi TV kanal Al Jazeera Balkans posvetil vojni ob Soči pred sto leti in temu, kako ljudje ob reki živijo danes. Film zdaj snema ekipa iz Sarajeva.

Konec leta naj bi po Balkanu zakrožil nov film o soški fronti. Foto: Ambrož Sardoč
Konec leta naj bi po Balkanu zakrožil nov film o soški fronti. Foto: Ambrož Sardoč

> POSOČJE > Dokumentarca sicer ne pripravlja neposredno televizijska hiša, pač pa bosanski novinar in potopisec Zehrudin Isaković s sodelavcema. Včeraj smo jih ujeli pod Cerjem, pri kamnitem prestolu, narejenem za generala avstroogrske vojske Svetozarja Boroevića, ko jim je predsednik Društva soška fronta Nova Gorica Tadej Munih, eden od nastopajočih v nastajajočem filmu, razlagal o vlogi visokega častnika, ki je bojno črto obdržal vzdolž smaragdne reke.

Isaković pa na območju od Trente do Tržiča, kjer je stik najprej vzpostavil s Fundacijo Poti miru v Posočju, ni posnel le pripovedi, kakšno gorje je povzročil oboroženi spopad pred sto leti. Čeprav je film, ki naj bi ga Al Jazeera Balkans konec leta predvajala v treh 30-minutnih nadaljevanjih, posvečen obletnici soške fronte, želi stanovski kolega tudi prikazati, kako se ob Soči živi danes. Oziroma kako sobivajo nekoč vojskujoči se narodi in da torej tod zdaj vodijo poti miru.

Več v tiskanih Primorskih novicah.

AS


Najbolj brano