Posoške občine bodo sprejele nov odlok o plovbi po Soči

Občine Bovec, Kobarid in Tolmin so v prvem branju sprejele nov občinski odlok o plovbi po reki Soči, ki je v skladu z državnim zakonom o plovbi po celinskih vodah. Drugo branje bodo opravili na skupni seji vseh treh občin v začetku septembra, saj ne želijo zamuditi še ene plovne sezone zaradi bližajočih se lokalnih volitev.

Občine Bovec, Kobarid in Tolmin so v prvem branju sprejele nov občinski odlok o plovbi po reki Soči, ki je v skladu z državnim zakonom o plovbi po celinskih vodah Foto: Leo Caharija
Občine Bovec, Kobarid in Tolmin so v prvem branju sprejele nov občinski odlok o plovbi po reki Soči, ki je v skladu z državnim zakonom o plovbi po celinskih vodah Foto: Leo Caharija

BOVEC, KOBARID, TOLMIN > Občinski odlok naj bi tako začel veljati v začetku leta 2015, če bi čakali na čas po volitvah, pa bi se zaradi konstituiranja novih občinskih svetov odločanje lahko zavleklo v začetek prihodnjega leta, je pojasnil bovški župan Siniša Germovšek.

Predstavil je tudi vsebino novega odloka. "Ohranili smo nekatere elemente iz prejšnjega odloka, uredili smo obveznosti in skrbništvo nad plovno potjo, jo določili in opredelili. Vztrajali smo, da je odgovornost za varnost plovbe na Soči in Koritnici porazdeljena - mi bomo namreč omogočali kar se le da varno plovno pot, ne pa varne plovbe, česar ne moremo zagotoviti, saj nimamo nobenega vpliva na to, s kakšnimi plovili se obiskovalci spuščajo po reki, kakšno je njihovo znanje ali poznavanje okoliščin na reki," pojasnjuje Germovšek.

Novost je tudi, da so iz plovne poti izločili nevaren katarakt na Soči pri Trnovem. Kot je povedal Germovšek, se je na tem delu sicer mogoče spustiti s kajakom ali kanujem, vendar so ga zaradi nevarnosti izvzeli iz urejene plovne poti: "To naj ostane le kot izziv za izkušene kajakaše," pravi.

Po uveljavitvi občinskega odloka o plovnem režimu na Soči in Koritnici bodo morali določiti tudi skrbnika za plovni režim in za rabo vstopno-izstopnih mest. Kot je povedal Germovšek, bo to delo opravljala medobčinska redarska služba, ki bo v ta namen ustanovila poseben oddelek, da ne bi prišlo do navzkrižja med izvajanjem in nadzorovanjem. Za vzdrževanje plovnih poti pa bodo na razpisu izbrali ponudnika s potrebnimi izkušnjami in poznavanjem okolice, ki bo za to delo ponudil ugodne pogoje.

Med novostmi, ki jih prinaša novi odlok o plovbi po Soči, je tudi uvedba pavšalnega plačila za podjetja, ki imajo tovrstno gospodarsko dejavnost. Omenjenim spremembam pa se lahko pridruži še kakšna, ki jo bodo predlagali in nato na skupni seji sprejeli posoški občinski svetniki.

STA


Najbolj brano