Posočje ostaja brez “tehnike”

S pojasnilom, da bodo v Novi Gorici uredili razširjeno trgovino z zabavno elektroniko, gospodinjskimi aparati in drugimi artikli, Mercator zapira svojo edino večjo trgovino tehnike v Posočju. To pomeni, da se bodo morali ljudje odslej voziti v Novo Gorico. Šest zaposlenih bo ohranilo službo, saj jih bodo prerazporedili v druge trgovine.

V trgovini tehnike te dni poteka razprodaja, nekaj artiklov bodo vrnili dobaviteljem
V trgovini tehnike te dni poteka razprodaja, nekaj artiklov bodo vrnili dobaviteljem  

TOLMIN > Vest o zapiranju tehnike v blagovnici sredi Tolmina je občane in šest zaposlenih pred dnevi zadela kot strela z jasnega. Zaposleni se tolažijo s tem, da nikogar ne bodo odpustili, ker jih bodo prerazporedili. Enega so že poslali v Kobarid, ostalih pet pa še ne ve točno, kje bodo delali. Predvidevajo, da v Novi Gorici, morda tudi v Ajdovščini, kamor se občasno nekateri že vozijo na pomoč med dopusti.

Ker so na občini zaznali pritožbe občanov nad Mercatorjevo odločitvijo, so vodstvu poslali dopis, v katerem prosijo za pojasnilo, ali res zapirajo trgovino in ali ni možna drugačna rešitev. Odgovorni v Mercatorju pojasnjujejo, da so kupci njihova glavna skrb, dodajajo pa, da se nekaterim poslovnim odločitvam ne morejo izogniti. Obenem napovedujejo odpiranje večje trgovine v Novi Gorici z veliko ponudbo elektronike, gospodinjskih aparatov, vsem za vrt, za kopalnico, proti koncu leta pa bodo ponudbo dopolnili še z gradbenim materialom.

Zdaj bo več voženj

Poslovodja M tehnike Silvan Gaberšček razume poslovne razloge, kljub temu je zaposlenim žal, da bodo trgovino zaprli. “Kot mnogi se bomo po novem pač tudi mi vozili na delo. Za občane ta odločitev ni prijetna. K nam so prihajali po nakupe ljudje od Trente do Kanala, veliko so uporabljali obročno odplačevanje na M kartico in mi smo jim večje artikle na dom dostavili brezplačno. Po novem bodo morali v Novo Gorico in tudi dostava zaradi večjih razdalj ne bo več brezplačna.”

Zaveda se, da so stroški zlasti z elektriko in kurjavo zelo veliki. Toda hkrati meni, da bi jih lahko zmanjšali. Vsi uporabniki stavbe plačujejo pavšale, ker ni števcev. “Poleg tega tehnika delno pokriva še bistveno večje stroške, ki zaradi neprestano prižganih hladilnikov nastajajo v trgovini z živili.”

Ponudba se krči

Predlagal je zmanjšanje trgovine, ki zdaj deluje na obsežnih 760 kvadratnih metrih. Vendar ni zaleglo. Pravi tudi, da premestitev trgovine v kletne prostore ni dobro vplivala na poslovanje: “Tu smo nekako nevidni. Nimamo izložb, s katerimi bi privabljali kupce.”

Mercatorjeva ponudba v blagovnici se postopoma krči. Pred časom so zaprli Modiano in prostore v prvem nadstropju oddali v najem podjetju Mana. Že dolgo nazaj so zmanjšali trgovino z živili in del pritličja oddali trgovini s čevlji Hoja. Na vprašanje, ali ima pri zapiranju tehnike prste vmes nov lastnik Agrokor pa Gaberšček pravi, da težko komentira, meni pa, da najbrž ne, ker se je o prevelikih stroških že dolgo govorilo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano