Posočje bodo preplavili športniki

Prihajajoči vikend v dolini Soče pričakujejo množico zagrizenih in rekreativnih športnikov, ki se bodo družili na tekmah in spremljajočem dogajanju v okviru četrtega športnega festivala Soča Outdoor. Cilj festivala, katerega prvi del je bil minuli konec tedna v Bovcu, je mednarodna uveljavitev. Postopoma ga uresničujejo. Letos je med tekmovalci petina tujcev.

Kot lani bodo tudi letos  tekli prek rek.  Foto: Neva Blazetič
Kot lani bodo tudi letos tekli prek rek.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN, KOBARID > “Dogajanje bo zelo skoncentrirano, ker bomo v nedeljo izvedli tudi tekmo v gorskem kolesarjenju prek Stola, ki je bila načrtovana sredi maja, vendar smo jo morali zaradi slabega vremena odpovedati,” pojasnjuje soorganizator Peter Dakskobler.

Kot pravi, takrat odločitev ni bila lahka. “Vendar v prvi vrsti želimo, da je MTB maraton užitek za tekmovalce in gledalce ter užitek v kulisi, ki nam jo v osrčju doline Soče ponuja narava. Pri izbiri nadomestnega datuma 3. julij smo upoštevali druge kolesarske dogodke, ki so bili že napovedani,” pojasnjuje in ob tem dodaja: “Hkrati pa bomo gostili tudi trail run vikend z množico tekačev, kar bo samo dodatna monevtivacija za druženje z ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.”

Legalna kolesarska steza prek Stola

Zavodu za varstvo narave se zahvaljuje za dobro sodelovanje, na osnovi katerega so prišli do legalne kolesarske trase prek Stola, s pomočjo katere bodo promovirali gorsko kolesarjenje v Posočju. Nestrpno pa čakajo zakonske spremembe, ki bodo v soglasju vseh vpletenih omogočale razvoj gorskega kolesarstva.

Eden izmed ciljev festivala Soča Outdoor je privabljanje tujcev v dolino Soče. “Da bi to dosegli, smo zbrali široko paleto športov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega obiskovalca. Prijavljenih športnikov iz tujine je pa že petina vseh,” je zadovoljen Dakskobler.

Dolgi tekaški izziv

Tekačem bodo letos ponudili novo traso Soča Trail Run, ki bo potekala po poti Alpe Adria Trail med Bovcem in Tolminom, ki je dolga približno 42 kilometrov in ima višinsko razliko približno 1500 metrov. Glavna tekaška novost pa je tridnevna tekaška preizkušnja med Vrbskim jezerom in Tolminom, na kateri bodo tekači zapovrstjo premagali tri lažje gorske maratone.

Vse informacije o pestrem dogajanju so na voljo na spletni strani. Med drugim bodo med številnimi delavnicami predstavili atraktivni sleckline, ki ima vse več privržencev. Poleg tega se obeta tudi filmska predstavitev najbolj atraktivnih podvigov slovenskih športnikov, pa brez večerne zabave tudi ne bo šlo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano