Poslej na mamograf DORE tudi v Šempeter

Tako kot junija v izolski so davi še v Splošni bolnišnici Franca Derganca Nova Gorica začeli izvajati presejalni program za odkrivanje raka na dojki DORA. Kot je znano, so vanj vključene ženske, stare od 50 do 70 let, teh pa je ta čas na severnem Primorskem dobrih 14.000.

Mamograf v Šempetru po novem služi še presejanju raka na 
dojki.  Foto: Ambrož Sardoč
Mamograf v Šempetru po novem služi še presejanju raka na dojki.  Foto: Ambrož Sardoč

ŠEMPETER > V šempoetrski bolnišnici oziroma na Goriškem je po besedah direktorice zavoda Nataše Fikfak že od konca 70. let prejšnjega stoletja na voljo neka oblika diagnostike raka dojke. In leta 1985 je bila tam opravljena prva operacija tega raka: “Opravili so jo kirurgi z ginekološkega oddelka ob nadzoru onkološkega inštituta. Nek preventivni program, lokalni ali pa centraliziran, kot je ta, je bil torej pričakovan,“ je povedala direktorica. In toliko bolj je to veljalo pred leti, ob zagonu programa DORA, ker je bila pojavnost raka na dojki na severnem Primorskem večja kor drugod po državi: v vsej Sloveniji na leto za to novotvorbo zboli 1200 žensk.

Od davi je torej tudi v Šempetru stacionarni presejalni center programa za zgodnje odkrivanje raka na dojki (junija je bil enak odprt v Izoli), ki je resda namenjen zgolj starejšim ženskam (od 50. do 70. leta), ne tudi mlajšim, a daje dobre rezultate. Poglavitno je, da če se bolezen odkrije zgodaj, je zdravljenje uspešnejše. Za ta namen je bolnišnica morala izpolniti kar nekaj pogojev za vključitev v program: zagotoviti so morali ustrezen mamograf, sicer gre za tistega, s katerim opravljajo redno slikanje, urediti so morali ločen prostor za izvajanje programa, izobraziti inženirje, ki izvajajo delo, zagotoviti opremo za prenos slik v Ljubljano. Ambulanta je v nekdanjih prostorih bolnišničnega laboratorija v pritličju.

Tja bodo poslej na preventivni obisk vabljene ženske od 50. do 70. leta s stalnim prebivališčem v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Kanal, Kobarid, Miren - Kostanjevica, Nova Gorica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba, Tolmin in Vipava. Vseh je 14.174. Vabilo jim bo poslal Onkološki inštitut Ljubljana, določena bosta datum in ura pregleda. Lahko se bodo tudi same naročile prek brezplačne telefonske številke 080 27 28, vsak dan od 9. do 12. ure, ali po elektronski pošti na naslov dora@onko-i.si.

Če pregled z mamografom odkrije sumljive spremembe, sledi nadaljnja obravnava. In ta je hitra, je prednost programa izpostavil njegov vodja Maksimiljan Kadivec. “Program je zelo uspešen, ženske so z njim zadovoljne. Recimo, nič ne čakajo, kadar so naročene na pregled. Če je treba, so hitro poslane na nadaljnje preiskave, takrat pa preverimo vse, če je treba, naredimo ultrazvok ter biopsijo,” je opisal. Če se potrdi rak, naj bi bile ženske operirane v treh tednih.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano