Posebna nagrada za Laško seč

Na potujoči razstavi Constructive Alps 2015, ki sta jo danes v Ljubljani odprla državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bogataj in švicarski veleposlanik Pierre-Yves Fux, je posebno priznanje prejel projekt prenove pastirskega stana z mlekarno in sirarno ter petih hlevov na planini Laška seč na Tolminskem.

Posebno priznanje je prejel projekt prenove pastirskega 
stana z mlekarno in sirarno ter petih hlevov na planini Laška 
seč na Tolminskem.
Posebno priznanje je prejel projekt prenove pastirskega stana z mlekarno in sirarno ter petih hlevov na planini Laška seč na Tolminskem. 

LJUBLJANA > Razstava ponuja na ogled 32 najboljših in podnebju najprijaznejših primerov prenove starih in gradnje novih objektov na območju Alp, ki so bili nominirani med približno 350 prijavljenimi za mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah, Constructive Alps 2015.

V ožji izbor 11 projektov za nagrado, ki jo podeljujeta Švica in Liechtenstein, sta se uvrstila tudi dva slovenska; poleg omenjenega še Mladinski hotel Punkl iz Raven na Koroškem.

Tanja Bogataj je poudarila, da je trajnostna arhitektura pomembna z vidika ohranjanja prostorske identitete in kulturne krajine ter uporabe lokalnih materialov in znanj.

“Še posebno pa me veseli, da so v primeru Laške seči dobro sodelovale tudi državne institucije, Triglavski narodni park in Zavod za kulturno dediščino,” je dodala.

Veleposlanik Pierre-Yves Fux pa je poudaril, da si Slovenija in Švica skupaj z ostalimi alpskimi državami delijo alpski prostor, ga želijo dodatno osmisliti in ohranjati. Po njegovih besedah je arhitektura ena izmed skupnih točk za ohranjanje in ovrednotenje kulturne in naravne dediščine.

Razstava bo na ministrstvu za okolje in prostor na ogled do 24. decembra, potem bo potovala po različnih krajih po Sloveniji. Prvi postaji bosta Tolmin, kjer bo na ogled 11. januarja, in Kongresni center na Brdu pri Kranju, kjer si jo bodo obiskovalci lahko ogledali 25. in 26. januarja.

STA


Najbolj brano