Porodnišnica je vse lepša

Oddelek porodnišnice v Šempetru so prav v letu, ko praznuje 50 let delovanja, polepšali. V kratkem bodo začeli urejati še porodni blok in bodo oddelek dodatno opremili, ambulanto za dojke pa naj bi selili v novi del bolnišnice. Uvedli naj bi tudi lajšanje bolečin ob porodu in uredili sobo za partnerje mamic. Čezmejni sporazum, ki omogoča ženskam iz Italije brezplačne porode, pa ni še zaživel, kot bi lahko. Le pet na leto se jih odloči za porod v Šempetru. Zato naj bi ga nadgradili.

Sobe v oddelku so prenovljene, v kratkem se bodo lotili še obnove porodnega bloka.  Foto: Mitja Marussig
Sobe v oddelku so prenovljene, v kratkem se bodo lotili še obnove porodnega bloka.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Letos je porodniški oddelek bolnišnice dobil lepšo podobo. Pred časom je dobil donacijo 50 slik z umetniške delavnice, novembra pa je “eno roko” dalo 36 obrtnikov in veliko prostovoljcev, ki so brezplačno prebarvali prostore v šest pastelnih barv.

V prenovljeni porodnišnici bodo zdaj namestili tudi nekaj nove opreme. “Letos smo skupaj dobili približno 80.000 evrov donacij,” pravi predstojnica ginekološko-porodniške službe Neda Bizjak. Tudi s pomočjo tega denarja bodo dobili novo porodno mizo, dve pregledovalni mizi, eno za ginekološko ambulanto in eno za porodnišnico. “Lotili se bomo obnove porodnega bloka, ki ga bomo prebelili in posodobili. Opremili bomo prostor za reanimacijo novorojenčka, v januarju bomo nabavili dva monitorja za spremljanje življenjskih funkcij pri mamicah, ki so rodile s carskim rezom in jih takoj po porodu pripeljemo na oddelek,” napoveduje Bizjakova. Delali bodo po fazah, saj bo porodni blok vseskozi deloval.

Tudi lajšanje bolečin ob porodu

Kot dodaja, se bodo v kratkem lotili še ambulantnega vozla v stari stavbi: “Ambulanto za dojke načrtujemo preseliti v nove prostore v novo stavbo, ambulanta za nosečnice in ginekološka ambulanta bi ostali tam, kjer sta. To so stari prostori, ki smo jih 'podedovali', zdaj jih bomo polepšali, da se bodo mamice tam dobro počutile.”

Bizjakova poudarja, da bodo končno lahko uvedli tudi nekatere storitve, na katere pacienti čakajo že dolgo.

Prva je lajšanje bolečin ob porodu, ki se do zdaj ni izvajalo, tudi zato, pravi Bizjakova, ker je med anesteziologi še vedno kadrovsko pomanjkanje. “Obljubili so, da bi z januarjem to lahko organizirali,” pravi. Storitev bo plačljiva. Napoveduje še, da bo po novem lahko pri porodu prisotna izbrana babica. “Doslej smo bili kadrovsko podhranjeni, ker smo izgubili dve babici. Eno smo nadomestili in upam, da bomo zdaj lahko to izpeljali. Ponudili bomo tudi dodatno storitev, če si bodo mamice zaželele, denimo prisotnost partnerja po porodu. Eno sobo smo namenili za to, moramo jo le še malce prilagoditi,” našteva Neda Bizjak.

Šempetrska bolnišnica je v decembru prejela kar nekaj donacij. Med drugim so pred dnevi 10.000 evrov prispevale Soške elektrarne, ob odprtju urgentnega centra pa so 30.000 evrov podarila podjetja, ki so ga gradila: Kolektor Koling, CPG Nova Gorica in IMP PPS.

“Čezmejni” porodi se še niso prijeli

V Šempetru se je letos rodilo okrog 700 otrok, podobno kot lani. Številke so primerljive s sorodnimi porodnišnicami. “Želim pa si, da bi čim več mamic rojevalo v Šempetru,” še pravi Bizjakova. Med tistimi, ki bi lahko, a gredo rodit drugam, so tudi ženske iz Italije, ki imajo že dlje časa to možnost po čezmejnem sporazumu. Lani je bilo takih žensk pet, letos tudi. “V praksi sporazum ni zaživel,” ocenjuje Bizjakova.

Zdaj naj bi ga dopolnili, napoveduje direktorica bolnišnice Nataša Fikfak: “Predlog je, da bi razširili število občin na italijanski strani, ki so vključene v sporazum.” Preseneča jo, da se malo žensk odloči za brezplačen porod v Šempetru. Največji pomislek na oni strani meje je, da otrok ne bo imel italijanskega državljanstva, kar pa ne drži. Sporazum ovira tudi to, da prvi pregledi novorojenčka, ki je rojen v Šempetru, v Italiji niso brezplačni. Tudi to se utegne spremeniti. “To je predmet programa Zdrava nosečnost, ki ga vodimo v okviru EZTS. Čakamo, da projekt potrdi Evropska komisija. Dodana vrednost bi bila združevanje, tako fizično kot znanja,” napoveduje Fikfakova.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano