Popri so prerasli goriško regijo

Blazina Lavander učenk OŠ Renče, Steklenička Geaa dijakov Gimnazije Vič in Hiša vrtnic študentk Višje strokovne šole novogoriškega šolskega centra so zmagovalne ideje letošnjega tekmovanja Popri - Podjetje za prihodnost. Ob jubilejni deseti izvedbi je tekmovanje preraslo regionalni okvir in postalo vseslovensko.

V kategoriji osnovnošolci je zmagala ideja Lavander učenk 
OŠ Renče.  Foto: Jure Batagelj
V kategoriji osnovnošolci je zmagala ideja Lavander učenk OŠ Renče.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Na letošnje tekmovanje Popri - podjetje za prihodnost, ki ga organizira Primorski tehnološki park (PTP), se je prijavilo 160 tekmovalcev z inovativnimi idejami.

Glavni namen tekmovanja je spodbujati mlade k podjetniškemu načinu razmišljanja in jih naučiti osnovnih podjetniških veščin. PTP je pri tem podprlo 43 izobraževalnih ustanov, več občin, podjetij in celotno slovensko start-up okolje.

Na zaključni prireditvi v novogoriškem gledališču so najprej predstavili tri finaliste v vsaki kategoriji. Prvo so predstavljali osnovnošolci zadnje triade, drugo dijaki, tretjo pa študenti in ostali odrasli. Poleg priznanji in nagrad v skupni vrednosti 5.000 evrov so zmagovalci dobili tudi pokale v obliki mlinčka za poper.

V prvi kategoriji, kjer je bilo tekmovalcev prek 70, so naslov zmagovite ideje prejele učenke OŠ Renče za posebno blazino Lavander, katere bistvo je dišeča notranjost.

V kategoriji srednja šola je šla zmaga v Ljubljano. Trije dijaki Gimnazije Vič so prejeli nagrado za stekleničko Geaa, sestavljeno iz štirih delov, ki omogoča pripravo različnih napitkov.

Med odraslimi so zmagale avtorice projekta Hiša vrtnic z višje strokovne šole novogoriškega šolskega centra. Hiša vrtnic predvideva promocijo mestne vrtnice ter z njo povezanih izdelkov.

Organizatorji so nagradili tudi najbolj popoprane ideje, ki so prepričale z netipično, drzno vsebino. Med osnovnošolci je slavil projekt Kolektor - celica strešnik učencev OŠ Branik, Solkan in Frana Erjavca iz Nove Gorice. V kategoriji “dijaki”, je šla nagrada na Gimnazijo Vič za projekt Hemp Office. Med odraslimi pa jo je prejel projekt Dr. Climber avtorjev z goriškega območja.

Tekmovalci so tudi letos prijavili podjetniške ideje z najrazličnejših področij, kar priča o kreativnosti in inovativnosti med mladimi. V desetih letih se je na tekmovanje Popri prijavilo kar 1760 mladih s 740 podjetniškimi idejami in inovativnimi izdelki.

NACE NOVAK


Najbolj brano