Pomirili so strahove stanovalcev, ki so podpisovali peticijo

Strah pred tem, da bi se varnost za prebivalce Marušičeve in Bidovčeve ulice, kjer bo center z zavetiščem za brezdomce, ambulanto pro bono in delilnico hrane, poslabšala, je odveč, zagotavljajo na občini. Ker so iz prve roke izvedeli, kakšne bodo vsebine centra in kdo jih bo vodil, so ljudje, ki so pred kratkim podpisali peticijo proti, bolj ali manj pomirjeni. Občina jih bo vključila v skupino, ki sodeluje pri vzpostavljanju centra in programov v njem.

V nekdanjem samskem domu že urejajo sobe za brezdomce 
in za ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. 
Odprli naj bi jih še letos.  Foto: Mitja Marussig
V nekdanjem samskem domu že urejajo sobe za brezdomce in za ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Odprli naj bi jih še letos.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Ker je peticijo proti skupnostnemu centru, ki ga občina ureja v nekdanjem samskem domu Primorja, podpisalo 157 stanovalcev, se je zdelo, da le javna predstavitev centra ne bo zgladila nesoglasij in nezaupanja. A se je zgodilo prav nasprotno. Stanovalci so eden za drugim poudarili, kaj jih najbolj moti: ne vedo natančno, kaj se bo v centru dogajalo. “Ni prav, da nam nihče ni nič povedal, kaj bo tam. Kako naj se vidimo v tej zgodbi, če ne vemo, za kaj gre,” je poglavitni razlog za skrb tistih, ki so podpisali peticijo, strnila Maja Vadjunec. “Bojimo se, da ne bo reda in discipline. Problematična sta alkohol in droge. Če nam zagotovite, da tega tam ne bo, verjetno ne bomo imeli nič proti,” je zatrdil eden od stanovalcev. “Tu sta že samski dom in program za mladoletne otroke. To je nesorazmerje. Če pride še nekaj sto ljudi, bo problem,” je dodal Zoltan Jan. Stanovalci so zatrjevali, da nikakor nimajo nič proti pomoči brezdomcem in drugim ranljivim skupinam.

Brezdomce naj bi vselili že letos

V upravi mestne občine sicer poudarjajo, da se o centru govori že veliko časa, a se zavedajo, da je večina strahov nastala prav zaradi občutka ljudi, da nekaj postavljajo pred njihove pragove brez njihove vednosti. Čisto vseh podrobnosti, kako bo skupnostni center dnevno deloval, še niso razdelali, dejavnosti, ki bodo v njem, pa so znane in so jih predstavili ljudem.

“Zagotavljanje prostorov za brezdomce se zadnjih nekaj let izkazuje kot največja potreba. Začeli smo z urejanjem stavbe v pritličju, kamor bomo predvidoma še letos umestili program za brezdomce in ambulanto pro bono. Za brezdomce je predvidenih deset postelj in dnevni center. Prostore bo dobila tudi ljudska kuhinja, dogovarjamo se z Rdečim križem, morda bomo umestili še kakšno sorodno dejavnost,” je pojasnila načelnica občinskega oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida in dodala: “Prihodnje leto sledi projektiranje stavbe in urejanje do končnega izgleda. Računamo, da bodo tam dobila prostore tudi socialna in humanitarna društva.”

Situacija se občutno poslabšuje

“Ni realno pričakovati, da z danes na jutri brezdomcev na cesti več ne bo, to je proces, ki bo trajal. Da se vključijo, bo njihova prostovoljna odločitev, v programu bodo namreč veljala določena pravila,” je še poudarila.

Potreb po nastanitvi brezdomcev je vse več, je potrdil Matej Vončina s Centra za socialno delo Nova Gorica. “Tem ljudem je treba zagotoviti streho nad glavo. Ne gre samo za tiste, ki se zadržujejo v parku. Spijo tudi pod mostovi, po kleteh,” je dejal. Na novogoriškem CSD ima naslov prijavljenih 33 brezdomnih oseb, na širšem Goriškem pa je brez doma 84 oseb. “Reševanje brezdomstva se začne, preden ljudje pristanejo na cesti,” je poudaril in povedal, da se trudijo preprečevati deložacije. Nekaterim so priskrbeli tudi namestitve v samskem domu, zanje urejajo brezplačna topla kosila in podobno. Sodelujejo tudi s stanovanjskim skladom. Njegov novi direktor Tomica Dumančič potrjuje: “Situacije se občutno poslabšuje. To je grozljivka.”

“Brez skrbi, vse bo pod nadzorom”

“Vse bo pod nadzorom, nevladne organizacije, s katerimi sodelujemo pri umeščanju vsebin, so strokovno podkovane,” je poudarila Saksidova in znova zavrnila bojazen stanovalcev, da bi tja umestili program za odvisnike: “Dnevni center za odvisnike ostaja na sedanji lokaciji pri gasilskem domu.”Meta Rutar, vodja dnevnega centra za odvisnike, ki deluje v okviru ŠENT in bo skupaj s CSD in Društvom prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote skrbel za program za brezdomce, je na vprašanje, ali bodo uspeli zagotoviti varnost, odvrnila: “V dnevnem centru že devet let ohranjamo red in disciplino tako, da ne toleriramo uporabe drog in alkohola.”

Tudi Liljana Remec iz Hiše dobrot, ki bo skrbela za ambulanto pro bono, zagotavlja, da bo za varnost poskrbljeno. Bo pa tja verjetno hodilo kar precej ljudi, glede na to, da je na severnem Primorskem 650 oseb brez zdravstvenega zavarovanja.

Stanovalci bodo lahko sodelovali

Čeprav je bilo med stanovalci slišati tudi nekaj skepse, ali bodo stvari res tekle tako, kot napovedujejo na občini, in pripomb, da delovanje sploh še ni podrobno dorečeno, so z javne razprave odšli bolj ali manj pomirjeni. “Smo kolikor toliko zadovoljni, nekaj odgovorov smo dobili. Sedaj smo bolj seznanjeni s projekti in mislim, da se bo dalo zadeve urediti. Upam, da se bo vzpostavilo sodelovanje in se bomo dogovorili, kako konkretno bo teklo,” je dejala tamkajšnja stanovalka Mira Skočir. Na občini so obljubili, da bodo predstavnike stanovalcev vključili v skupino, ki sodeluje pri umeščanju programov v center.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano