Pomagali bi razvijati Park miru

Novogoriška občina se z ministrstvoma za obrambo in za gospodarstvo dogovarja, da bi ji brezplačno predali nekdanjo vojašnico na Sabotinu. “Naš namen je, da bi s sedanjim oskrbnikom, Fundacijo Poti miru in občino Brda naprej razvijali Park miru,” potrjuje vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič.

Bogdan Potokar (drugi z desne) je neusahljiv vir za turiste, ki jih zanima prva svetovna vojna, 
in eden od tistih, ki skrbijo, da so ostanki ohranjeni in vzdrževani.  Foto: Leo Caharija
Bogdan Potokar (drugi z desne) je neusahljiv vir za turiste, ki jih zanima prva svetovna vojna, in eden od tistih, ki skrbijo, da so ostanki ohranjeni in vzdrževani.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zemljišče, na katerem stojita objekta nekdanje vojašnice na Sabotinu, je že v rokah novogoriške občine, sedaj pa se dogovarja, da bi ji država brezplačno prepustila še objekta. V enem je najemnik Planinsko društvo Brda, v drugem pa zakonca Valerija in Bogdan Potokar. Slednji je tudi oskrbnik Parka miru in je na hodniku današnje okrepčevalnice, nekdanje stražnice jugoslovanske vojske, uredil muzejsko zbirko, obiskovalce pa s kolegi, s katerimi so očistili številne kaverne, vodi po kavernah in rovih nekdanje fronte na Sabotinu.

“Pogodbeno razmerje z obema najemnikoma nameravamo ohraniti, saj oba uresničujeta vizijo Sabotina kot parka miru. Objekta si želimo pridobiti, da bi kot lastniki lahko vanju nenazadnje tudi vlagali,” pojasnjuje Andrej Markočič, desna roka novogoriškega župana Mateja Arčona. Za zdaj kaže dobro. “Z ministrstva za obrambo smo dobili pozitivno stališče za prenos, le še nekatere zadeve moramo uskladiti. Nato bomo oddali vlogo na gospodarsko ministrstvo, ki vodi ves postopek,” dodaja Markočič.

Vsako leto naj bi Sabotin obiskalo nekaj deset tisoč pohodnikov, izletnikov in ljubiteljev narave oziroma zgodovine, ob lanski stoletnici prve svetovne vojne in letošnji stoletnici soške fronte pa se je obisk še povečal. Mestna občina za vzdrževanje parka, manjša popravila, material in košnjo nameni nekaj tisoč evrov na leto, glavnina opravljenega dela pa še vedno sloni na entuziazmu in prostovoljstvu. Z več posluha odgovornih pa bi se dalo iz Parka miru iztržiti še bistveno več. “V sodelovanju z gospodom Potokarjem, s Fundacijo poti miru v Posočju in tudi z Občino Brda želimo Park miru še razvijati. To je tudi pogoj za brezplačen prenos. Zato bomo, če postanemo lastniki, poiskali ustrezne projekte, na katere bi se prijavili,” obljublja Markočič.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano