Pomagajo jim pomagati

Ob pomoči solkanskega Rotary kluba, družbe 14 GFL in fundacije Vrabček upanja so enega od paviljonov oddelka za invalidno mladino v Stari Gori opremili z zmogljivejšim sistemom za oskrbo varovancev s kisikom.

Predstavniki donatorjev so lahko videli,  kako so v Stari Gori porabili zbranih 12.000 evrov   Foto: Ambrož Sardoč
Predstavniki donatorjev so lahko videli, kako so v Stari Gori porabili zbranih 12.000 evrov  Foto: Ambrož Sardoč

STARA GORA > Rotarijski klub Solkan - Siliganum in družba 14 GFL (v okviru organizacije mednarodnega srečanja kontrolorjev letenja) sta v sodelovanju s fundacijo Vrabček upanja zbrala 12.000 evrov za nakup kisikove postaje za oddelek novogoriške bolnišnice za invalidno mladino. In včeraj so jim na oddelku predstavili, kaj so pomagali urediti. Donacija je po besedah predstojnika oddelka Jurija Karapandže druga te vrste. Svojčas so na enak način že kupili eno tako postajo, medtem ko je še dve zagotovila bolnišnica.

RK Siliganum redno sodelujejo z ustanovo v Stari Gori . Tokrat so združili moči s sorodnima organizacijama, ker je bila donacija za njih same velik zalogaj. Pa tudi tako je zbiranje denarja trajalo kar dolgo.

Oddelek za invalidno mladino deluje v štirih montažnih paviljonih. Trije so bili že doslej opremljeni s kisikovo postajo, od včeraj to velja še za četrtega. Postaja vključuje tudi razvode do desetih od 16 postelj v paviljonu, kot pojasnjuje Karapandža, pa gre za sistem, ki varovancem oddelka zagotavlja zmogljivejšo in zanesljivejšo preskrbo z kisikom. “Doslej smo si pomagali ali s posameznimi jeklenkami s kisikom, ki se lahko hitro izpraznijo, ali z aparati, ki kisik črpajo iz zraka, a so manj zmogljivi,” je pojasni predstojnik. Poslej pa bo vse lažje. Ne da bi bilo treba bistveno poseči v sistem bodo lahko 24 ur zapored s kisikom hkrati oskrbovali tri do štiri bolnike, pravi Karapanjdža.

Ti pa kisik potrebujejo v različnih situacijah: običajno, ker se jim težave z dihali pojavijo kot sekundarni zaplet osnovne bolezni. In skoraj petina varovancev oddelka ali občasno ali za daljše obdobje potrebuje dodajanje kisika.

AS


Najbolj brano