Poln energije in vroče zaželen

Naš najbolj znani slikar z usti Vojko Gašperut - Gašper je pred otvoritvijo svoje galerije v Cereju pri sv. Antonu postavil na ogled več deset oljnih platen v idrijski galeriji sv. Barbare. Optimističnega sprehoda skozi njemu ljube primorske vedute do 24. septembra ne gre zamuditi.

 Vojko Gašperut - Gašper z Anamarijo Stibilj Šajn pred odprtjem razstave v galeriji 
sv. Barbare. Foto: Saša Dragoš
Vojko Gašperut - Gašper z Anamarijo Stibilj Šajn pred odprtjem razstave v galeriji sv. Barbare. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Vojko Gašperut - Gašper ni le naš najbolj znani slikar z usti, pač tudi eden najbolj zaposlenih slikarjev pri nas. Značilno predpotresno arhitekturo razstavlja v rodnem Breginju. Pripravlja samostojno razstavo cvetja. V domačem Cereju pri sv. Antonu v koprskem zaledju je v svoji hiši minuli petek odprl galerijo. Nekaj dni prej pa je niz oljnih platen Primorske vedute razstavil v idrijski galeriji sv. Barbare.

“Veliko delam, slikam, potujem, in to me polni z energijo. Moram biti za zgled kolegom invalidom, ki tu in tam obupujejo. To me boli in želim jih dvigniti iz postelj,” se je nasmehnil Gašper. S tem imenom že pol stoletja tetraplegik in le tri leta manj slikar, podpisuje vse svoje toplo barvite slike. Pogosto tihožitja, še večkrat vedute, najpogosteje istrske in breginjske, a tudi druge, ujete doma in po svetu. Zgled ni le kolegom, ampak vsem nam.

Okrog 500 razstav, samostojnih in skupinskih, ki jih je nanizal skozi kariero po vsem svetu, precej pove o zagnanem slikarskem popotniku in zaželenem gostu kulturnih dogajanj. Glavni del pripovedi o neustavljivi energiji in čutno bogatemu pogledu v okolje pripada njegovim optimističnim platnom.

Radi ga imajo tudi v Idriji. Samostojno ji je že predstavil ciklus Soline. Na ex temporih v organizaciji likovnega društva Cinober je pozabi ohranil vrsto mestnih vedut. Na povabilo predsednika društva Nandeta Rupnika se je, čeprav prezaposlen, odzval tudi vabilu na tokratno samostojno razstavo.

Kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je z veliko naklonjenostjo predstavila njegovo imenitno delo. “Lepota sveta je Gašperju zavetje, v katerem izostri svoje intimne poglede, poglobi misli, razkrije doživljanja in čutenja in uresničuje smisel svojega življenja,” je povabila med njegove vedute.

V to lepoto in energijo se je v Barbari vredno potopiti. Razstava je odprta vsako popoldne (med 16. in 19. uro), do 24. septembra.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano