Poletno sezono lovijo za rep

Dosedanje napovedi o začetku obratovanja krožno kabinske žičnice na Kanin so se doslej izjalovile, zato so na občini Bovec zdaj pri tem previdni. Ker so dela končana, naprave pa že nekaj časa preizkušajo, je realno pričakovati, da bi se prvi gostje lahko na Kanin z žičnico zapeljali v drugi polovici septembra.

Gondole že vozijo, le da so prazne, saj še testirajo sistem. Sredi 
septembra pa bi že lahko dobili obratovalno dovoljenje in bi se s krožno 
kabinsko žičnico že zapeljali prvi potniki.
Gondole že vozijo, le da so prazne, saj še testirajo sistem. Sredi septembra pa bi že lahko dobili obratovalno dovoljenje in bi se s krožno kabinsko žičnico že zapeljali prvi potniki.  

BOVEC > Čeprav delavci na Kaninu že vse leto delajo s polno paro, obnova krožno kabinske žičnice teče počasneje, kot so načrtovali v Bovcu. Prvi odsek med postajama A in B naj bi po napovedih zagnali 20. avgusta, a se to ni zgodilo. Dela so že končana, tudi gondole že nekaj časa vozijo, a prazne. “Sedaj je faza preizkušanja, opravljajo se mikrotestiranja z meritvami. Pred pridobitvijo obratovalnega dovoljenja mora ves sistem obratovati vsaj 50 ur,” pojasnjuje Peter Poljanec, direktor podjetja Kaskader, ki obnavlja žičnico in ostale naprave na Kaninu.

Če se bodo zagotovila uresničila in bodo krožno kabinsko žičnico zagnali še v poletni sezoni, bo z njo upravljala ekipa podjetja Kaskader, ki ga je občina kot edinega prijavljenega izbrala na razpisu. V Kaskaderju imajo vse potrebne certifikate za upravljanje žičnice. Koliko časa bo obratovala, je odvisno od več dejavnikov: od vremena, ki je v visokogorju lahko zelo spremenljivo in muhasto, pa do tega, koliko bo obiskovalcev, ki bi se peljali na Kanin. “Verjetno bomo obratovali ob sobotah in nedeljah,” pravi Poljanec.

Sredi septembra bi moralo biti vse nared

Odseka med postajami A in B in B in C delujeta že več kot 50 ur, na odseku med postajama C in D pa so že blizu tega. “Še enkrat se preizkušajo in naravnajo stikala, računalniki, pregleduje baterije. Testiranja gredo h koncu,” potrjuje Poljanec. Pri tem sodelujejo delavci Kaskaderja, Zavod za gradbeništvo, strokovnjaki francoske Pome, ki je dobavila dele za žičnico, pa opravljajo tehnični prevzem. “Vsi testi bodo dokončani predvidoma prihodnji teden,” še napoveduje Poljanec. Takrat bodo zaprosili tudi za obratovalno dovoljenje, ki bi ga lahko, če se ne bi kaj zalomilo, pridobili relativno hitro. Kar pomeni, da bi se lahko s krožno kabinsko žičnico prvi obiskovalci na Kanin zapeljali že sredi septembra.

Ker so se doslej že opekli, na bovški občini nočejo napovedovati, kdaj bo gondola prepeljala prve potnike, saj je vse v rokah strokovnjakov Pome in Zavoda za gradbeništvo. Dejstvo pa je, da morajo biti vse naprave, vključno s trisedežnico Skripi, štirisedežnico Prevala in dvosedežnico Veliki graben, dokončane in pripravljene za zagon najkasneje do 30. septembra. “V Pomi zagotavljajo, da bo vse skupaj pripravljeno najkasneje 15. septembra,” odgovarja predstavnik občine za odnose z javnostmi Milan Štulc.

Pred dnevi so se predstavniki občine Bovec sestali s predstavniki agencije Promoturismo F-JK in nadaljevali pogovore za uskladitev aktivnosti na čezmejno povezanem smučišču Kanin, ki so se v začetku avgusta začele v Klužah. V kratkem naj bi se sestali tudi predstavniki ministrstva za gospodarstvo oziroma direktorata za turizem in deželne vlade Furlanije-Julijske krajine. Koordinator na slovenski strani je poslanec državnega zbora Danijel Krivec, ki je tudi vodja komisije za prenovo žičnice. Pogovori gredo v smer skupnega projekta izgradnje konkurenčnega smučarskega centra Kanin v prihodnjih letih.

Izbrati morajo še upravljalca smučišča

Na občini pa se medtem že pripravljajo na zimsko oziroma smučarsko sezono, prvo po skoraj štirih letih, od katere si veliko obetajo vsi turistični delavci v zgornjem Posočju. “Občinski svet bo moral najprej spremeniti ustrezni odlok, nato pa bo občina objavila javni poziv za upravljalca smučišča,” je pojasnil Štulc in dodal, da se ureja tudi del restavracije Prestreljenik na Kaninu, “da bo gostom na voljo osnovna ponudba.”

Z javnim pozivom bodo poiskali nekoga, ki bi jo prevzel že za čas, ko bo z gondolo upravljal Kaskader. Kdo bo z njo upravljal od zimske sezone, pa bo odvisno od tega, kakšen interes se bo pokazal na javnem pozivu za upravljalca smučišča. Restavracijo naj bi sčasoma posodobili, zgraditi morajo tudi čistilno napravo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano