Poleti za turiste najbolj zanimiv pomnik na Cerju

Med najbolj obleganimi turističnimi točkami v Občini Miren-Kostanjevica je tudi poleti pomnik na Cerju, ki je s potmi miru v okolici magnet za domače in tuje obiskovalce oziroma rekreativce.

Mnogi se k pomniku na Cerju zapeljejo s kolesom. Foto: Alenka Ožbot
Mnogi se k pomniku na Cerju zapeljejo s kolesom. Foto: Alenka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > V občini delujeta dva turistično-informacijska centra (TIC), in sicer v Temnici na Krasu in na mejnem prehodu v Mirnu. Oba sta odprta ob vikendih, kot tudi pomnik na Cerju, ki pa ga je ob predhodni najavi moč obiskati tudi med tednom. Ob stoletnici prve svetovne vojne zanimanje za tovrstne predstavitve narašča.

“Kljub temu, da je to poletje zelo vroče, je obisk zelo velik. Od začetka leta do konca julija je pomnik obiskalo več kot 7000 obiskovalcev. Največ jih je bilo junija, ko je bilo med tednom veliko vodenih ogledov. Prihajajo skupine z avtobusi, predvsem iz Gorenjske, Štajerske ter Ljubljane in okolice. To so izredno prijazni, uka željni gostje, pomnik braniteljem slovenske zemlje je zanje izjemnega pomena,” razlaga vodja TIC Temnica Barbara Jejčič.

V notranjosti si ogledajo multimedijsko razstavo in film o prvi svetovni vojni, razložijo jim celotno zgodbo o obeležju in kako naj bi v prihodnje dopolnjevali muzejsko zbirko. Predstavijo jim tudi druge zanimivosti v občini, denimo muzej o meji Spomni se name v Mirnu in Mirenski grad. Večina obiskovalcev, ki se na razgledni hrib pripelje z avtobusom, obišče tudi kakšno gostilno ali kmečki turizem. “Na Cerju pa najbolj pogrešajo bar - ne v notranjosti pomnika, ampak ob njem,” pove Jejčičeva.

Junija in julija je pomnik skupno obiskalo več kot tisoč domačih in približno 350 tujih obiskovalcev, med slednjimi je bilo največ Italijanov, sledili so Avstrijci, Nemci in Madžari. Letos se je povečal tudi obisk jame Pečinka, ki je bila včasih vojaško zaklonišče in so jo nedavno obnovili. Vse več pa je na Krasu tudi kolesarjev in pohodnikov, ki raziskujejo poti v okolici pomnika.

V TIC Temnica se najpogosteje ustavijo prav kolesarji. “Največ je Slovencev in Italijanov. Slednji prihajajo večinoma iz Trsta in Gorice pa tudi iz videmske pokrajine,” razlaga Jejčičeva.

V TIC Miren so julija in avgusta informacije iskali predvsem Italijani, sledijo jim domači obiskovalci, Avstrijci, Nemci in Francozi. To so večinoma prehodni gosti, ki občino raziščejo v enem dnevu. Največ zanimanja je za kolesarske poti, Italijani povprašujejo tudi po dobrih gostilnah. “Nek Italijan nas je pohvalil, da smo stavbo nekdanje carinarnice, ki je na tako dobri lokaciji, tik ob meji, spremenili v TIC, medtem ko na italijanski strani podoben objekt propada,” pove Edita Petrovčič iz TIC Miren.

Najbolj pa si bo zapomnila Avstralca, ki že leto in pol potuje po svetu in je na tej poti “zašel” v Miren. Oborožen s prospekti si je ogledal nekaj zanimivosti, med drugim mirenski muzej Spomni se name. Ta predstavlja absurdno mejo med državama, ki je včasih potekala čez pokopališče, uredili pa so ga v spomin na civiliste in vojake, ki so v obdobju 1947-2004 na državni meji med Jugoslavijo (oziroma Slovenijo) in Italijo izgubili življenje.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano