Poleti je turizem cvetel, zdaj v negotovosti čakajo zimo

Po vseh bovških turističnih travmah zaradi zaprtega kaninskega smučišča je bila vsaj poletna sezona več kot uspešna. Od aprila do konca oktobra so našteli rekordno število nočitev v zadnjih osmih letih. Zadovoljstvo turističnih delavcev pa so zagrenile zadnje napovedi, da je težko pričakovati odprtje smučišča že decembra.

Mnogi so prepričani, da bi morali bolj razviti kolesarski in pohodniški turizem, da bi turisti v 
zgornje Posočje množično prihajali tudi jeseni in spomladi.  Foto: Chris Davies
Mnogi so prepričani, da bi morali bolj razviti kolesarski in pohodniški turizem, da bi turisti v zgornje Posočje množično prihajali tudi jeseni in spomladi.  Foto: Chris Davies

BOVEC > “S pomočjo novega programa za evidentiranje turistične realizacije in takse lahko od junija bolj ažurno spremljamo turistično dogajanje,” pojasnjuje direktor LTO Bovec Janko Humar. Po lanskem deževnem poletju, ki je ob zaprtem kaninskem smučišču še dodatno zamorilo, so letošnji poletni rezultati odlični. “Seveda ima prste vmes lepo vreme, a tudi ponudba postaja vse bolj zanimiva, imamo pa še rezerve, denimo golf igrišče, letališče ...” ocenjuje Humar.

Za tretjino več nočitev

Od začetka leta do konca oktobra so našteli skoraj 91.600 gostov, ki so ustvarili 223.200 nočitev. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je število gostov povečalo za 50 odstotkov, nočitev pa za 37 odstotkov. Če upoštevamo le poletno sezono od aprila do konca oktobra, ko se zaključi tudi plovba po rekah, je letošnja najuspešnejša. Našteli so 221.250 nočitev, kar je za 25.280 več kot v doslej najbolj uspešnem poletju 2011.

“Kljub izpadu zimske sezone in zaprtem hotelu Kanin pričakujemo, da bo celoletni izplen podoben, kot leta 2011,” se nadeja Humar. Prepričan je, da je bovški turizem kljub vsem težavam na dobri poti in da se bo obračalo samo še na bolje.

Žal pa bo težko oziroma nemogoče uresničiti napovedi o odprtju smučišča sredi decembra. Tako ugotavljajo izvajalci, predstavniki občine in ministrstva. Zataknilo se je pri administrativnih zadevah, garancijah, izplačilih. Sicer že popravljajo palično konstrukcijo stebrov, večino materiala bo Poma pripeljala v teh dneh. Izvajalci ocenjujejo, da bodo sedežnici Prevala in Skripi usposobili, pri krožno kabinski žičnici pa so zadržani. Tudi če bi jim fizično uspelo, je treba opraviti postopek pridobitve tehničnega in uporabnega dovoljenja, kar se običajno vleče.

Zadovoljni in hkrati negotovi

V teh razmerah so turistični delavci zadovoljni in razočarani hkrati. “Poletje je bilo boljše, takšno bi moralo biti vsako, da bi lahko prebrodili zimo. Manjka infrastruktura, zlasti kolesarske poti. Izkazalo se je, da imamo premalo gostišč,” ocenjuje predsednik GIZ raftarjev Adis Hrovat. Upa, da bodo usposobili smučišče. Ker gre za zahteven projekt, se ne čudi morebitnim zamikom. Se pa sprašuje, ali bo vložek opravičil iztržek. Opozarja, da Bovec potrebuje tudi ostalo ponudbo, denimo diskoteke in klube. “Gondolsko žičnica je še kako pomembna tudi za poletni turizem. Vse kar pozimi prinaša dodatni denar, je zgolj dobrodošlo,” meni.

Kot pravi lastnik gostišča Letni vrt Medard Berginc, so poleti glede na svoje zmogljivosti zaslužili, kolikor je bilo možno: “Toda problem je polletno mrtvilo. Na Kanin smo zgolj upali, nismo pa se zanesli, da decembra dejansko bo. Nekako bomo prebrodili. Če z Bovca na smučišče dostopa ne bo, tudi gostov ne bo. Si pa veliko obetam od poletnega obratovanja gondolske žičnice. Mislim, da iz te zgodbe lahko naredimo velik uspeh. Več bi morali delati na kolesarskih in pohodniških poteh. Ko bo kraj začel živeti s turizmom, bodo tudi turisti prišli.” Je tudi lastnik nekdanje diskoteke Elvis. “Prejšnji najemnik jo je spravil do zaprtja. Glede na zakonske zahteve bi bila obnova izjemno draga. O tem vsaj za zdaj ne razmišljam.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano