Poleti je Anglija v Vipavi

Na OŠ Draga Bajca Vipava ta teden govorijo predvsem angleško. Na šoli namreč gostijo poletni jezikovni tečaj, ki se ga udeležuje 73 učencev iz vse Vipavske doline.

 Nika Krašna (levo) in Nika Pregelj se zavedata, kako pomembno je znanje tujih jezikov    Foto: Alenka Ožbot
Nika Krašna (levo) in Nika Pregelj se zavedata, kako pomembno je znanje tujih jezikov  Foto: Alenka Ožbot

VIPAVA > Medtem ko številni šolarji uživajo še zadnje počitniške dni, udeleženci poletnega jezikovnega tečaja pod vodstvom petih učiteljev iz jezikovne šole English in Action iz Velike Britanije nadgrajujejo znanje angleščine. Na vipavski šoli ga organizirajo že četrtič, namenjen pa je učencem od od 4. do 9. razreda. “Razdeljeni so v skupine po starosti in znanju. Učitelji ne razumejo slovensko, tako da otroci med poukom ves čas govorijo angleško. Tečaj traja pet dni, vsak dan je šest šolskih ur, v petek pa bo v telovadnici zaključni nastop, na katerem bodo v angleščini predstavili kakšno igrico, pesmice, plakate ...” razlaga koordinatorka tečaja Sonja Simonič Puc.

Prvo leto so tečaj organizirali samo za učence vipavske šole, nato pa so se povezali z okoliškimi šolami in dober glas o tečaju se je razširili po Vipavski dolini in tudi širše. “Tuji učitelji imajo nek program, ki smo ga pomagali oblikovati, delajo pa tudi po željah otrok. Vse dejavnosti so bolj sproščene, aktivne, vključujejo veliko gibanja, prostega govora, ni testov, ni ocen. Otroci pravijo, da se naučijo več kot v šoli, kar je normalno, saj so učitelji naravni govorci,” pravi koordinatorka tečaja. Ta je plačljiv, za starše pa je tovrstno izobraževanje bistveno cenejše kot če bi otroke poslali v tujino, poudarja Sonja Simonič Puc.

Med tistimi, ki v vipavski šoli ta teden nadgrajujejo znanje angleščine, je tudi Nika Pregelj iz Osnovne šole Col. V letošnjem šolskem letu bo obiskovala 9. razred. “Rada bi veliko potovala, zato želim dobro znati angleško. Težko se je naučiti več jezikov, ker pa po svetu vsi govorijo angleško, se lahko sporazumevaš, če poznaš tega,” pravi. Njena soimenjakinja Nika Krašna,tudi bodoča devetošolka, ki obiskuje OŠ Šturje Ajdovščina, je na jezikovnem tečaju že tretjič. “Ker učitelji ne znajo slovensko, se moramo potruditi, da nas razumejo. Tako se veliko naučiš, pouk pa je sproščen in zabaven,” pravi.

Vodja angleških učiteljev Teresa Scott, je nad slovenskimi učenci navdušena. “Zelo so motivirani in ni jih strah govoriti v angleškem jeziku, čeprav delajo napake ali ne najdejo pravih besed. Veliko tudi sprašujejo in komentirajo,” pristavlja.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano