Polet tehnikov in gimnazijcev

Te dni je na Gimnaziji Jurija Vege sklenilo delovni tedenski obisk 27 dijakov in učencev iz štirih evropskih srednjih šol v okviru projekta Airnet. Sicer pa skoraj ne mine teden, da po nekaj idrijskih dijakov in učiteljev ne bi gostovalo po svetu ali pa predstavniki partnerskih šol pri njih.

 Izdelovanje jadralnih letal, prijetnejši del projekta Airnet.

 Foto: Saša Dragoš
Izdelovanje jadralnih letal, prijetnejši del projekta Airnet.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Za Gimnazijo Jurija Vega je poleg dolgoletnih nadpovprečnih uspehov na maturi in poglobljenega raziskovalnega dela značilno še razvejano mednarodno sodelovanje. Minuli teden so se dijaki obeh tehničnih usmeritev s kolegi štirih evropskih srednjih šol posvetili izdelovanju jadralnih letal in raket.

V projektu Airnet so tri leta s pomočjo sodobnih tehnologij preučevali zrak z vseh vidikov ter med urami tehnike in glasbe izdelali nekaj uporabnih tehničnih naprav. “Projekt je za šolo velikega pomena, ker v njem sodelujejo tako gimnazijci kot dijaki obeh tehničnih usmeritev. Partnerji pa prihajajo iz petih srednjih šol med Francosko Gvajano v Južni Ameriki in Evropo. Za dijake je, kot v vseh sorodnih projektih, pomembno, da se učijo drug od drugega, krepijo jezikovno znanje in multikulturnost,” je povedala ravnateljica Karmen Vidmar.

Airnet je eden od treh Erasmusovih projektov, ki jih izvajajo v šoli. V njih dijaki in učitelji sodelujejo s kolegi iz enajstih držav. Ker je razvejano mednarodno sodelovanje za dijake, katerih število je v zadnjih letih upadlo na 346, magnet za šolo, je Vidmarjeva odločena utrjevati vezi, ki jih je po svetu razpletel njen predhodnik Borut Hvalec.

“Partnersko šolo imamo v japonski Minamati, naši dijaki že vrsto let odhajajo na polletno šolanje v Indijo. Letos smo že obiskali gimnaziji v Srbiji in Franciji. Francoski dijaki so se mudili pri nas. Najbolj zanimivo gostovanje se obeta mladim raziskovalcem decembra v Dubaju,” je povedala Vidmarjeva.

V Dubaju, za njim pa na Norveškem, bo potekala mednarodna konferenca mladih raziskovalcev s področja narovoslovja YRONS, Bolj družboslovno, če ne kar politično usmerjeni, pa se v Nemčiji in na Madžarskem udeležujejo srednješolskih simulacij zasedanj OZN - MUN in BIMUN.

Strojni tehniki imajo v sodelovanju s Koncernom Kolektor prakso urejeno v njegovi nemški družbi Kautt&Bux. Tudi omenjeni projekt Airnet so sklenili v sodelovanju z gospodarstvom - ajdovskim Pipistrelom in Institutom Jožef Stefan.

V mednarodno sodelovanje prvošolce vedno napotijo preko poglobljenih vezi z domačimi in zamejskimi srednjimi šolami.

SD


Najbolj brano