Poklonili se bodo velikemu pisatelju

Spominjanja na zakojškega rojaka Franceta Bevka, ki so jih pred dobrim desetletjem spodbudili mladi iz KUD Cerkno, so prerasla v tedensko dogajanje niza organizatorjev iz vse Goriške. Vrhunec bo nedeljsko srečanje v Zakojci s spominsko slovesnostjo in odprtim dnem pisateljeve muzejske domačije.

V Bevkovi domačiji v nedeljo pričakujejo veliko množico. Foto: Saša Dragoš
V Bevkovi domačiji v nedeljo pričakujejo veliko množico. Foto: Saša Dragoš

ZAKOJCA > V soboto bo minilo 146 let od rojstva in 46 od slovesa pisatelja Franceta Bevka. To je čas spominskih dni nanj, ki jih zadnja leta začenjajo v Novi Gorici. Osrednje dogajanje pa poteka na Cerkljanskem in v bližnji Baški grapi z zaključnim srečanjem v njegovi rojstni Zakojci.

“Bevkovi dnevi so priložnost za povezovanje in zbliževanje, širjenje prepoznavnosti dediščine Franceta Bevka ter ustvarjanje novih zgodb, ki so se začele že v času Bevkovih dni,” je moto mladih cerkljanskih pobudnikov spomina na velikega rojaka. Spominski dnevi so resnično prerasli v raznovrstno dogajanje z množico soorganizatorjev.

V Bevkovi spominski sobi novogoriške knjižnice ta teden poteka predstavitev pisateljevega manj znanega predvojnega romana Železna kača. V cerkljanski knjižnici pa bodo nocoj domači likovniki društva upokojencev odprli razstavo slik z motivi iz Bevkovih povesti. V bližnjem centru šolskih in obšolskih dejavnosti in za društvom upokojencev bodo večkrat zavrteli film Črni bratje, posnet po pisateljevi povesti o skupini mladih in njihovem uporu fašizmu leta 1930 v Gorici.

Sobotno celodnevno dogajanje bodo v Cerknem sklenili v knjižnici (ob 19. uri) s pogovorom s pisateljico Janjo Vidmar. Vidmarjeva bo spregovorila tudi na nedeljskem spominskem slavju ob 11.30 pred Bevkovo domačijo v Zakojci. Nanj se bodo že zarana po Bevkovih poteh podali iz Hudajužne in Cerknega. Najbolj vešči bodo spotoma osvojili še Porezen.

Odprti dan Bevkove muzejske domačije s predstavitvijo zakojškega turističnega društva, bo zaokrožila Založba Bogataj. Ob 16. uri bo predstavila sveže izdano knjigo Rdeča, ki jo je kot devetošolka napisala domačinka Marjeta Mavri.

Osnovna šola Cerkno pa je razpisala literarni, fotografski in likovni natečaj Lepo bi bilo, če bi bilo veliko Petrov Klepcev na svetu. Slovenske šole in šolarje do 8. februarja prihodnje leto vabi, naj predstavijo svoje Petre Klepce. Vse o natečaju in spominskih dnevih je mogoče najti na spletu pod naslovom Bevkovi dnevi.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano