Poklon tekmam sredi okupirane Evrope

V soboto, ko so slovenski zimski športniki osvajali medalje kot za stavo, se je ministrica za obrambo Andreja Katič poklonila spominu na prvo slovensko zimsko olimpiado Partizanske smučine - Cerkno - 45. Z njo je spomin v partizanski smučini počastilo okrog 300 udeležencev.

  V kategoriji borcev so najmnožičnejši udeleženci iz Nove 
Gorice odnesli skoraj vse pokale. Foto: Saša Dragoš
V kategoriji borcev so najmnožičnejši udeleženci iz Nove Gorice odnesli skoraj vse pokale. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Smučarski center Cerkno je v soboto ovijala gosta megla, ko je na vrhu partizanske proge dobrih 300 smučarjev čakalo, da v spomin na partizanske predhodnike pomeri veleslalomsko spretnost. Januarja - 20. in 21. leta 1945 - ko so v Cerknem in okolici borci številnih partizanskih enot tekmovali v skokih, patruljnem teku in veleslalomu, sta bila v vseh pogledih sončna dneva. V spomin na prvo zimsko olimpiado sredi okupirane Evrope, so pripravili že 39. Partizanske smučine - Cerkno - 45.

“Človek ni vedel, kaj bi gledal in poslušal. Tekmovalce, godbo, navdušenje gledalcev, letala, padala, s katerimi so zavezniki spuščali orožje, hrano in druge potrebščine, naravo, opojen sončni dan? To je bilo v okupirani Evropi, 20 do 40 kilometrov od najbližjih močnih nemških postojank,” je v spominsko knjižico Partizanske smučine pred 20 leti zapisal pokojni Ivan Franko - Iztok, politični komisar IX. korpusa NOV, ki sta edinstveno zimsko tekmo, edino v vojni Evropi, organizirala.

Vsega tega in junakov tekem z olimpijcem, ustanoviteljem partizanskih delavnic Rudijiem Finžgarjem ter pedantne organiziranosti, ki je prepričala tudi angleško, ameriško, rusko vojaško misijo, se je v nagovoru obrambna ministrica Andreja Katič spomnila kot temeljev slovenskega športa. “Tekme so bile pravi glasnik športa sredi okupirane Evrope, manifestacija veselja do življenja in znanilec miru. V slovenski vojski še danes negujemo patruljni tek. Vrhunsko usposobljenost za dejstvovanje na smučeh nam priznava tudi Nato s centrom odličnosti v Poljčah, je poudarila.

Živečih udeležencev partizanskih tekem ni več. “Nekateri borci z Goriške so hoteli na to tekmo, a niso mogli, ali niso prispeli pravočasno. Zato smo sklenili, da bomo iz Nove Gorice množično prihajali na spominske smučine ,” pa je dejal Vladimir Krpan, najstarejši tekmovalec in že 30-kratni udeleženec spominskih tekem.

Ob naslednikih borcev so množično tekmovali še slovenski častniki (ekipno zmago so osvojili Novogoričani, pred Ajdovci in Vipavci), pripadniki zveze veteranov vojne za Slovenijo (ekipna zmaga je ostala doma, pred Mežiško dolino in Sp. Savinjsko-Žalec), pripadniki slovenske vojske in policijski vojni veterani. S pomočjo TRIM kluba Cerkno so varno premagali težavne razmere na progi. Vsi, skupaj z nastopajočimi domačimi osnovnošolci v kulturnem programu in dekliškim zborom Zarja, so predsedniku organizacijskega odbora Mihi Butari obljubili, da se ob letu snidejo na 40. smučinah.

SD


Najbolj brano