Poklon humanosti in solidarnosti

Partizanska bolnica Franja bo še drugič, tokrat po ostrejših merilih, kot edina iz Slovenije dobila znak evropske dediščine. Znak, ki jo uvršča v družbo atenske Akropole in še 14 spomenikov v desetih državah EU, bo aprila prejela na slovesnosti v Bruslju.

Znak evropske dediščine, ki si ga bo PB Franja pripela aprila, je priznanje vrednotam, ki jih simbolizira.
 Foto: Saša Dragoš
Znak evropske dediščine, ki si ga bo PB Franja pripela aprila, je priznanje vrednotam, ki jih simbolizira.  Foto: Saša Dragoš

BRUSELJ > Neodvisna žirija, ki jo je oblikovala Evropska komisija, je že decembra izmed 36 nominiranih spomenikov in območij po Evropi predlagala 16 dobitnikov znaka evropske dediščine - European Heritage Label. Minuli teden je komisija imena dobitnikov oznanila tudi uradno in med njimi je, kot edina iz Slovenije, Partizanska bolnica Franja.

>Franja je soroden evropski znak pred desetletjem že dobila. Evropska komisija je medtem spremenila, poostrila in vsebinsko zakrožila kriterije za njegovo pridobitev in lani podelila prve novodobne znake. Aprila jih bo na slovesnosti v Bruslju vročila 16 novim spomenikom in območjem iz desetih evropskih držav. Slovenija je evropski komisiji ob PB Franja predlagala še ljubljansko pokopališče Žale in cerkev sv. Duha na Javorci, a je na predlog svoje posebne žirije iz Slovenije komisija izbrala le partizansko bolnico.

“Vsi spomeniki in območja s tem znakom imajo pomembno vlogo v evropski zgodovini in kulturi ali pri združevanju Evrope,” je ob objavi dobitnikov zapisala komisija. Namen znaka je med drugim pri ljudeh okrepiti poznavanje spomenikov, zlasti vrednot, ki jih simbolizirajo.

Vrednote, ki jih simbolizira Franja so ključne za obstoj unije. “Franja je izjemen primer zdravstvene oskrbe v vojnih, izrednih razmerah. Je simbol človečnosti, solidarnosti med osebjem bolnice, ranjenimi vojaki in domačini, ki so se borili proti nacizmu in fašizmu,” je izsek iz obrazložitve.

V Mestnem muzeju Idrija, ki upravlja s spomeniškim območjem Franje, so evropskega znaka in priznanja, ki ga ta prinaša, zelo veseli. Ker je obisk po vodni ujmi leta 2007 ne več originalnemu, pač pa strokovno pedantno rekonstruiranemu spomeniku, lani precej upadel (iz 19 na 16 tisoč obiskovalcev), direktorica Muzeja Ivana Leskovec poudarja, da zadnje tedne pripravljajo vsebine in promocijo, da število obiskovalcev povrnejo na nekdanjo raven. Evropski znak jim bo pri tem v pomoč.

Sicer pa Franja ostaja tudi na poskusnem seznamu Unescove globalne dediščine in evropsko priznanje vrednotam humanosti in solidarnosti je pomembna spodbuda za nadaljevanje postopkov vpisa na pravi seznam svetovne dediščine. Slovenija je namreč leta 2003, ko je bila Franja v nominaciji zavrnjena s strani mednarodnega spomeniškega odbora ICOMOS, kandidaturo umaknila in si s tem ohranila možnost za ponovno nominacijo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano