Poklon cerkvi s sporočilnostjo miru

Ob stoletnici izgradnje lesene spominske cerkve Svetega Duha v Javorci bodo njeno notranjost polepšali, pripravili bodo tudi slovesnost, s katero se bodo spominjali težkih časov in žrtev med prvo svetovno vojno.

 Nekoč so se v cerkev zatekali vojaki različnih veroizpovedi, 
danes pa prihajajo turisti z vsega sveta.  Foto: Petra Mezinec
Nekoč so se v cerkev zatekali vojaki različnih veroizpovedi, danes pa prihajajo turisti z vsega sveta.  Foto: Petra Mezinec

POLOG > Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci iz prve svetovne vojne je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Kot najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Slovenije pa se je leta 2007 uvrstila med zgodovinske spomenike, ki nosijo znak evropske kulturne dediščine.

Občutljiva lesena lepotica

Ker je zgrajena iz lesa, je tudi precej občutljiva. Nazadnje so jo celovito obnovili leta 2005 v okviru popotresnega programa. Zaradi vplivov vremena je treba vsaki dve leti zaščititi notranjost in predvsem zunanjost. Zunanje dele so premazali lani.

Letos lastnica cerkvice, Občina Tolmin, načrtuje večja vzdrževalna dela v notranjosti in tudi zunanjosti, za kar bodo plačali 23.000 evrov. Pri tem bodo sodelovali s strokovnjaki iz zavoda za varstvo kulturne dediščine. Za slovesnost pa bodo namenili 20.000 evrov.

Cerkev so avstro-ogrski vojaki v spomin na padle tovariše gradili od marca do novembra 1916. Izjemen objekt je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling, tedaj nadporočnik. Vojaki, ki so jo gradili, so bili mojstri različnih obrti. Zunanjost krasijo grbi dvajseterice dežel, ki so sestavljale Avstro-Ogrsko. V notranjosti je na hrastovih ploščah, ki simbolizirajo liste knjige, po sistemu vojaške hierarhije vžganih 2564 imen padlih vojakov, ki so pokopani na Ločah pri Tolminu. Secesijska notranjost osupne s prevladujočo modro in črno barvo ter zlatimi in belimi ornamenti. Na vsaki strani oltarja z mozaično upodobitvijo Svetega Duha kot simbola miru sta naslikana tudi velika angela. Takrat je bila dolina Polog posejana z barakami, delavnicami in skladišči, saj je bila v zaledju varna pred obstreljevanji.

Vaba za turiste

Zaradi svoje sporočilnosti miru, zgodovinske pripovednosti in lepote, pa tudi zaradi izjemne okolice z izhodišči v gore, cerkvico v poletni sezoni obiskuje množica turistov, vsako leto jih je več. Z njo upravlja LTO Sotočje, goste sprejema vodič. Mnogi v množici vžganih imen iščejo svoje prednike, sorodnike.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano