Poklon Idrijci, a tudi Soči

V podzemni galeriji sv. Barbare odprta likovna razstava na temo Idrijce je eden zadnjih v množici dogodkov, ki jih je Občina Idrija letos pripravila kot gostiteljica Dneva Soče. Sklenili jih bodo prihodnji teden, ko ima 14. oktobra naša najlepša reka svoj dan.

Razstava je zadnja v nizu prireditev Čista Idrijca, bistra 
Soča.  Foto: Saša Dragoš
Razstava je zadnja v nizu prireditev Čista Idrijca, bistra Soča.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Soča je naša edina reka s svojim dnem. Ker se je k ozaveščanju za varovanje reke in njenega okolja in strokovnemu, športnemu in kulturnemu obeleževanju reke obvezalo vseh 13 občin v njenem porečju, sklop razširjenih dogodkov letos gosti Idrija, občina ob Idrijci. Eden zadnjih je pravkar odprta razstava.

Občina Idrija, ki je po Tolminu in Novi Gorici prevzela vodenje dveletnega sklopa prireditev, ga je naslovila Čista Idrijca, bistra Soča. Največje darilo temu je urejeno prečiščevanje odpadnih voda, tako da se Idrijca v Sočo že izliva čista. Z zaprtjem rudnika in vsaj delno zavarovanimi nasutji ostankov po žganju rude ob Idrijci se znižuje tudi plavljenje strupenega živega srebra v Sočo in naprej v Tržaški zaliv. A problem še zdaleč ni odpravljen in bo, tudi v okviru omenjenega projekta, še zaposloval strokovnjake. K soorganizaciji več deset dogodkov je občina pritegnila vrtce, šole, Geopark in društva. Med njimi je tudi likovno društvo Cinober, ki je tradicionalni tekmovalni ex tempore razpisalo na temo domače reke, doživelo rekorden odziv in “doslej najmočnejšo razstavo”, je ocenil likovni kritik Janez Kavčič.

Pod 60 v Barbarini galeriji razstavljenih slik, najpogosteje akrilov in olj na platnu, se je podpisalo 30 avtorjev, ljubiteljskih in profesionalnih slikarjev iz vse Slovenije in zamejstva. Največ iz Goriške in krajev ob Idrijci. Reka jih je navdihnila kot raj na zemlji, kraj počitka, sanj, ljubezni, z življem v njej in dejavnostjo ob njej.

Prvo nagrado so za impresijo Čar narave podelili Francu Rantu iz Železnikov, drugo je za akril Tu se rojeva Idrijca dobil idrijski slikar Nande Rupnik. Tudi priznanje za obetavnega mladega slikarja je z delom Les na vodi dobil domačin Lovre Mohorič. Niz diplom pa so razdelili slikarjem iz različnih slovenskih krajev. Razstava bo na ogled še ves prihodnji teden.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano