Pokajo stene, ljudje pa ne vedo zakaj

Na Gradišču nad Prvačino stanovalci skupine hiš nad plazom velikega obsega iz leta 2000 in druge skupine sredi vasi še vedno bivajo med razpokanimi stenami. Prvi že 15 let čakajo, da država izpolni vse obljube in jim pomaga popraviti domove, pri drugih pa so stvari bolj zapletene. Nekateri niti ne vedo, zakaj pokajo stene, niti ni nujno, da so kriva nestabilna tla. Na mestni občini bodo dali odgovore marca, ko bo končano enovito poročilo o težavah.

Nekateri stanovalci središča vasi, na primer Zvonka Durcik,  posebej zadnja leta doživljajo isto kot imetniki hiš nad plazom velikega obsega iz leta 2000. A ne vedo zagotovo, zakaj.  Foto: Ambrož Sardoč
Nekateri stanovalci središča vasi, na primer Zvonka Durcik, posebej zadnja leta doživljajo isto kot imetniki hiš nad plazom velikega obsega iz leta 2000. A ne vedo zagotovo, zakaj.  Foto: Ambrož Sardoč

GRADIŠČE > “Tudi mi se sprašujemo, kaj se bo premaknilo, kaj bo narejeno” jeZvonka Durcik, ki s hčerjo in vnuki stanuje v že dolgo načeti hiši v središču Gradišča, z vprašanjem odgovorila na vprašanje, kaj naj bi odgovorni v kratkem naredili, da bi družini pomagali. Durcikova in hči trdita, da sta od mestnega svetnika in nekdaj predsednika KS Gradišče nad Prvačino Mira Kerševana konec januarja izvedeli zgolj to, da se bo nekaj premaknilo, a nič bolj določenega.

Rešitev v ceveh?

Kot nam je pojasnil Kerševan, je s “premiki” mislil na popravilo meteorne kanalizacije, ki služi delu Gradišča in vodi ob hišah Durcikove in soseda, tam pa je počena in deževnica z ulic odteka v okolico ter moči tla. Po njegovih besedah se je občinska civilna zaščita (CZ) še nedavno pripravljala na izvedbo nujnih del. “Ne vem pa, kje se je ustavilo,” je med drugim povedal Kerševan. Poudarja, da je neurejeno kanalizacijo treba popraviti v vsakem primeru, tudi če bi puščala na nepozidanih tleh. Obenem pravi, da bi načrtovani majhen poseg morda pripomogel k temu, da stene več hiš v središču vasi ne bi več pokale.

Toda slednje ni stoodstotno, dodaja Kerševan. Ni nujno, da je meteorna kanalizacija kriva za razpoke v stenah. Morda so posledica nestabilnih tal, morda obojega, morda česa tretjega. V javnost so že prišle obtožbe, da so vsaj nekatere težave sredi Gradišča zakuhala nespametna gradbena dela.

In tudi zaradi teh nejasnosti se vodstvo Mestne občine Nova Gorica o tem (še) noče izreči. Župan Matej Arčon pravi zgolj, da bo marca pripravljeno enovito poročilo o težavah na Gradišču. Zato so tudi predvideno intervencijo CZ ustavili, je pa za vsak primer narejen načrt evakuacije nekaj hiš v središču vasi, ki naj bi bile načete zaradi različnih razlogov. Sploh pa naj to ne bi bilo povezano s plazom večjega obsega iz leta 2000.

Čutijo, da so jih pustili na cedilu

A ne glede na vzroke, je dejstvo, da se težave vlečejo že leta, tudi pri Durcikovi, in se razmere slabšajo: “Tu smo že krpali, a je spet popokalo,” sta povedali sogovornici, prisiljeni živeti v prostorih, kjer je v vsakem najmanj ena stena poškodovana. “In vprašanje, kaj je pod tistimi, pokritimi z lesom,” dodajata. Prve poškodbe v hiši so se pojavile že leta 2000 oziroma 2001, vendar so se razmere znatno poslabšale v zadnjem poldrugem letu do dveh. “Razpoke so vse večje,” trdita in navržeta tudi, da je bilo treba več tisoč evrov vložiti v popravilo balkona oziroma terase, ker je betonska plošča počila.

Kot poudarjata, je pri vsem skupaj še najhujša negotovost. Ne vesta, zakaj je hiša vse bolj načeta, prav tako si ne predstavljata, kam bi šli z otroki vred, če bi bilo treba njun dom res rušiti, kot naj bi jim v preteklosti nekajkrat omenili predstavniki CZ in lokalne skupnosti. Odgovornim na teh ravneh očitata, da ju neustrezno obveščajo, da jima ne pojasnijo, kaj načrtujejo. Marca bosta, podobno kot ostali, kakšen odgovor morda vendarle dobili.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano