Podpora v svetu, doma pa špetir

Pobudo Čebelarske zveze Slovenije, da bi OZN 20. maj, rojstni dan utemeljitelja modernega čebelarstva Antona Janše, proglasila za svetovni dan čebel, so z idrijsko cerkljanskimi čebelarji podprle številne znane osebnosti. Kljub aferi s črnim trgom zdravil je podpora soglasna tudi drugod po Sloveniji. Že prej je pobudo enotno podprl ves čebelarski svet.

Idrijsko cerkljanski čebelarji so množično podprli pobudo 
krovne zveze za uvedbo svetovnega dne čebel pri OZN. Foto: Saša Dragoš
Idrijsko cerkljanski čebelarji so množično podprli pobudo krovne zveze za uvedbo svetovnega dne čebel pri OZN. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Nikoli me ni skrbelo, da svet ne bi podprl naše pobude za uvedbo svetovnega dne čebel v prid njihovi zaščiti, pač pa sem se spraševal, ali bo podporo dobil 20. maj, na katerega ta dan predlagamo. Gre za rojstni dan utemeljitelja modernega čebelarstva Antona Janše,” je na množičnem srečanju čebelarjev v Idriji, naši lanski čebelam najprijaznejši občini, povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Medtem ko ima pobuda zveze soglasno podporo vseh 92 držav v svetovni čebelarski zvezi, svetovne organizacije za prehrano FAO in slovenskih občin, je bila v Sloveniji sočasno z razkritjem črnega trga zdravil za čebele sprožena afera o oporečnosti medu slovenskih čebelarjev.

So proti črnemu trgu, a potrebujejo legalnega

Noč je prepričan, da so sočasno z razkritjem črnega trga zdravil, afero o morebiti neoporečnem medu zakuhali tisti, ki jim uspešna prodaja medu po domovih čebelarjev krni dobiček. V mislih je imel trgovske verige, ki prodajajo med pod deklaracijo EU in izven, za katero zadošča le kapljica v solidno varovani EU pridelanega medu, in proizvajalce zdravil, ki jim ni po godu, da so čebelarji tik pred registracijo apiterapije in čebeljih izdelkov v prid zdravju.

Neoporečnost medu je jamčil z okrog 1200 neoporečnimi analizami, ki so jih, ob prgišču veterinarskih, opravili na zvezi. To seveda ne pomeni, da čebelarji niso kupovali cenejših in učinkovitih zdravil s prepovedanimi sestavinami, a te na med, po zagotovilu Noča, niso pomembno vplivale.

“Vsak čebelar, ki je kupoval zdravila na črnem trgu, je naredil prekršek. Črni trg zdravil je velik problem in vesel sem, da se ga je razkrilo in ustavilo. Žal pa legalnega pri nas skoraj nimamo. Kolikor ga je, ponuja draga, pogosto neučinkovita zdravila. V primerjavi z državami v EU, konkretno s Češko, so ta pri nas trikrat dražja. Prav pa je, da razlikujemo, da imamo upravičeno razkrit ilegalni trg zdravil in neupravičeno afero s kakovostjo medu,” je bil skupaj s čebelarji nezadovoljen Noč.

Do boljših razmer tudi s svetovnim dnem čebel

Ker čebelarjem očitajo premajhno število analiziranih vzorcev, je poudaril, da se tudi sami zavzemajo za več analiz. “Zakaj je opravila samo 20 analiz, mora povedati stroka. Naša odgovornost pa je, da tržimo zdrav med in to tudi počnemo. Rešitev velikega problema z zdravili pa vendarle moramo pustiti stroki,” je dodal gostitelj srečanja in predsednik idrijskih čebelarjev Martin Kolenc.

“Tako majhno število vzorcev je bilo analizirano, ker so analize strahotno drage. Pobuda za svetovni dan čebel je povsem v soglasju s prizadevanji za trajnostni razvoj občine Idrija. Čebelarstvo je ena od mnogih dobrih praks, s katerimi skušamo usposabljati občane, zlasti mlade, da iz okolja ne moremo le jemati, pač pa smo mu dolžni tudi vračati,” je pobudo čebelarjev podprl župan Bojan Sever. Z njim so se k širjenju zavedanja o pomenu čebel za ravnovesje v okolju obvezali številni znani Idrijčani, z gorsko kolesarko Tanjo Žakelj na čelu.

“Sporočilo svetovnega dne je, da čebele potrebujemo za preživetje. Zato moramo okolje manj onesnaževati, ob odvzemu vanj vračati medovite rastline in več vlagati v učinkovita zdravila. Za proglasitev dne ne bomo lobirali, ker preprosto želimo doseči zavest, da so čebele simbol čistega okolja in da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja. Mi čisto okolje imamo, zato tudi veliko čebelarstev in čebeljih pridelkov,” je sklenil Noč.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano