Podjetja bodo laže preskočila prvo oviro

Občina Ajdovščina bo tudi v tem letu mikro, malim in srednjim podjetjem pri gradnji poslovnih objektov pomagala z delno ali celotno oprostitvijo plačila komunalnega prispevka. Od leta 2005 je skupni znesek dodeljene državne pomoči podjetjem presegel milijon evrov.

Občina bo podjetnikom, ki gradijo nove poslovne prostore, tudi letos pomagala z dodelitvijo državne pomoči pri komunalnem prispevku. Foto: Alenka Tratnik
Občina bo podjetnikom, ki gradijo nove poslovne prostore, tudi letos pomagala z dodelitvijo državne pomoči pri komunalnem prispevku. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Državna pomoč oziroma oprostitev plačila komunalnega prispevka je eden od ukrepov, s katerim skuša ajdovska občina izboljšati gospodarsko moč, povečati zaposlitvene možnosti in konkurenčnost gospodarstva.

Ukrep velja od leta 2005. Znesek dodeljene pomoči podjetjem, ki so v občini zgradila poslovne objekte, je že presegel milijon evrov. Pri tem pa do državne pomoči oziroma oprostitve plačila niso upravičeni podjetniki, ki gradijo poslovne prostore za kmetijske dejavnosti, ribištvo, prevozništvo ali trgovino.

Ker gospodarska situacija v občini ob nekaterih svetlih izjemah še vedno ni rožnata, občina ohranja obstoječi način pomoči mikro, malim in srednjim podjetjem pri gradnji poslovnih objektov tudi v 2015.

Letos za 100.000 evrov pomoči

V občinski upravi ocenjujejo, da bo znesek državne pomoči oziroma obračunanega in oproščenega prispevka letos znašal približno 100.000 evrov. Kot je veljalo že doslej, bodo plačila komunalnega prispevka v celoti oproščena mikro, mala in srednja podjetja s statusom perspektivnega podjetja. Ostala podjetja, ki izpolnjujejo pogoje občinskega odloka, bodo oproščena plačila komunalnega prispevka za celotno komunalno infrastrukturo, razen za javno cesto. Tu je oprostitev le za makadamsko izvedbo.

Določene ugodnosti veljajo tudi za zavezance, ki gradijo stanovanjske objekte, in so v preteklosti že vlagali v komunalno opremo. Pri tem morajo občinski upravi predložiti račune in ustrezna potrdila krajevne skupnosti ali pooblaščenega upravljavca. Upoštevali pa bodo vlaganja, ki niso starejša od 15 let.

Nekaj višje nadomestilo

V primerjavi z lanskim letom pa je občinski svet malenkostno povišal vrednost točke nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Prihodki občinskega proračuna iz tega naslova bodo po ocenah višji za dobrih 7000 evrov in bodo znašali 1,2 milijona evrov. Znani so tudi izračuni nadomestila.

Za sto kvadratnih metrov individualne stanovanjske hiše v središču mesta je bilo lani nadomestilo 67,58 evra, letos bo 67,99 evra. Za preostali del mesta bo 50,44 evra, v Selu, Črničah, Lokavcu, Vipavskem Križu, na Colu, bo 36,19 evra, v manjših naseljih pa bo 30,70 evra.

Za tisoč kvadratnih metrov nezazidanega stavbnega zemljišča za stanovanjsko gradnjo bo nadomestilo od 22 do 142 evrov, odvisno od območja in opremljenosti. Za tisoč kvadratnih metrov nezazidanega stavbnega zemljišča za poslovno gradnjo v komunalno opremljenih obrtnih conah, zlasti v mestu, bo treba odšteti tudi do 1973 evrov. Tudi pri nadomestilu so pod določenimi pogoji možne oprostitve, vlogo zanje pa morajo oddati stranke.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano