Počastili spomin na sedem žrtev

Z nedeljsko mašo in prižiganjem sveč so v Logu pod Mangrtom počastili spomin na sedem žrtev največje naravne nesreče v Sloveniji pred štirinajstimi leti. Država je z več kot 20 milijoni evrov veliko naredila, toda sanacije ni zaključila in nihče ne ve, kdaj jo bo. Potrebovali bi še devet milijonov evrov.

Murasti tok je pred 14-timi leti  preplavil ves zgornji del vasi Foto: Leo Caharija
Murasti tok je pred 14-timi leti preplavil ves zgornji del vasi Foto: Leo Caharija

LOG POD MANGRTOM > Tako kot v teh dneh je tudi pred 14 leti neprestano deževalo. Prvi plaz se je utrgal in zasul most pri Mlinču že 15. novembra. V noči med 16. in 17. novembrom pa je okoli 700.000 kubičnih metrov murastega toka zdrsnilo navzdol. Plaz je vzel sedem življenj, uničil je šest hiš in jih 23 poškodoval, porušil je mostove.

Nepripravljeni na naravno nesrečo

Takoj po nesreči je stekla interventna akcija, vsa Slovenija je solidarno začela zbirati pomoč. Ložane so začasno izselili. Država se je znašla pred izzivom sanacije posledic ene največjih naravnih nesreč na slovenskem ozemlju, z neposredno in posredno škodo v višini skoraj 32 milijonov evrov. Nanjo sistemsko ni bila pripravljena. Dolgo, za marsikaterega Ložana predolgo, so raziskovali, pripravljali lokacijski načrt in projekte, sprejemali zakonodajo in državni prostorski načrt. Potem je delo steklo. Za gradnjo nadomestnih hiš in sodobne infrastrukture s čistilno napravo vred so namenili več kot 20 milijonov evrov. Zgradili so dva mostova v Logu in pri Mlinču. Obnovili so odsek na mangrtski cesti.

Vas je sodobno urejena

“Veliko so naredili, toda sanacija ni zaključena. Zdi se, kot da so pozabili na nas. Upamo, da bo nova vlada našla denar za dokončanje načrtovanih posegov,” se nadeja predsednik krajevne skupnosti Igor Černuta, ki je v nesreči izgubil oba starša. Kot pravi, se s strahovi pred novimi plazovi ne obremenjujejo, tudi zato ne, ker so v strugi Predelice tik nad vasjo zgradili razbijač murastega toka, v plazini pa odvodnjavanje. “V teh hribih so plazovi stalnica, s tem moramo živeti, ” je realen.

V času nesreče predsednik Razvojne zadruge Žarko Mlekuž med drugim kritično komentira, da bi država lahko uredila vsaj okolico vasi, lahko bi ozelenila sanirano območje ob Predelici in Koritnici, kar ne bi veliko stalo. “Tudi varovalnega zidu pod vasjo niso zgradili. Obljubljenih brvi tudi ni. Krajevna skupnost je morala sama postaviti brv čez Koritnico.” Na ministrstvu za okolje in prostor priznavajo, da delo ni končano. Na vplivnem območju plazu bi morali še urejati plazišče, struge Mangrtskega potoka, Predelice in Koritnice. Zgraditi bo treba brv čez Koritnico v Repišču in pri Matijevcu ter navezovalne ceste. Vzpostaviti bi morali opozorilni sistem in območje krajinsko urediti. Ocenjujejo, da bi za posege potrebovali skoraj devet milijonov evrov, ki jih nimajo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano