Po ukinitvi davkarje, inšpektorata, dela bank zapirajo še tri pošte v občini Idrija

Z izjemo osrednje pošte v Idriji bodo v občini ukinili vse ostale. Ker so prej, podobno kot v vseh občinah izven regijskih središč, ljudem ukinili vrsto javnih služb, so svetniki zahtevali, naj se država končno neha norčevati iz njih.

Bivši Petrov servis v Godoviču so podrli, da bodo v večjem 
lahko nudili poštne storitve. Foto: Saša Dragoš
Bivši Petrov servis v Godoviču so podrli, da bodo v večjem lahko nudili poštne storitve. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “V Spodnji Idriji so ukinili banko, sedaj bodo pošto. Ali občina ljudem lahko pomaga ohraniti vsaj slednjo?” je zanimalo svetnico Nado Golja (lista KS). Milovana Lukan (SMC) pa je predlagala, naj se občina potrudi povrniti vse javne servisne službe, ki so bile občanom na voljo. Župan Bojan Sever je odgovoril, da ne more.

Za decentralizacijo javnih služb

Po krčenju in združevanju policijskih postaj so odšli davkarji in inšpektorji, v skrčenem obsegu delajo geodeti, izpitni centri, upravna enota, pred reorganizacijo so centri za socialno delo. Za njimi so ostali prazni, razpadajoči objekti, uradniki, ki se na delo vozijo po vsej državi, in seveda občani, ki ob slabo delujočih informacijskih sistemih izgubljajo ogromno časa z vožnjami v Novo Gorico.

“Javnih služb, ki jih financiramo vsi in delajo za nas, ni prav centralizirati. Vsaj tiste, ki smo jih že imeli, moramo pridobiti nazaj. Ker smo v informacijski dobi, ne sme biti pomembno, kje uradniki sedijo. Zato moramo zahtevati vsaj to, da bo javne servise v občini nudilo število uradnikov, ki bo premo sorazmerno številu prebivalcev občine,” je predlagala Lukanova.

S problematiko državi všečne, za ljudi pa nesmiselno drage centralizacije, bi se najlaže spopadla vladajoča SMC, torej stranka, ki ji pripada Lukanova. Zlasti zato, ker v dobi informatike, kot je poudaril župan Sever, javni informacijski sistemi še ne delujejo učinkovito. Najmanj mobilni, starejši občani, pa si z računalniki tako ali tako ne morejo pomagati.

Kljub razpravi niso sklenili, kako, če sploh bo, ukrepala občina.

Pošte odhajajo, storitve ostajajo

Potem ko je Pošta Slovenije, ki posluje z dobičkom, ukinila že vrsto enot v manjših krajih, sedaj to čaka tudi vse pošte v občini, z izjemo osrednje v Idriji. “Doslej smo zmanjševanje opravljenih storitev urejali s preoblikovanjem pošt v premične in s spremembami delovnih časov pošt. Sedaj pa moramo narediti korak naprej,” je na občino in v roke svetnikov prišlo pismo direktorja koprske enote Pošte Slovenije Valterja Furlaniča. V njem je napovedal preoblikovanje pošt Črni Vrh in Spodnja Idrija v pogodbeni v sodelovanju z različnima partnerjema.

Bojan Sever pa je svetniki obvestil še o ukinitvi pošte Godovič. “Najprej bo v pogodbeno razmerje prešla godoviška, ki bo poslej organizirana v okviru bencinskega servisa. V Črnem Vrhu bodo poštne storitve na voljo v Mercatorjevi trgovini, v Spodnji Idriji pa pri enem od zasebnih ponudnikov,” je povedal.

Petrolov servis v Godoviču so v ta namen že podrli in po zagotovilu gradbincev, naj bi bil večji dograjen že ob izteku leta. Je odmaknjen od vasi, ob keltiki in do njega ni urejenega pločnika. “Se zavedate, kakšni nevarnosti bodo izpostavljeni ljudje na poti do te pošte?” je brez odgovora ostalo tudi vprašanje Silve Gostiša (SD). Če bo ta pot resnično nevarna, pa je imel Furlanič prav, ko je zapisal, da bodo pri pogodbenih izvajalcih poštnih storitev odpiralni časi daljši.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano