Po treh mesecih odpirajo letališče v Gorici, kjer gradi Pipistrel

Letališče v Gorici, ob robu katerega ajdovsko podjetje Pipistrel gradi novo proizvodno halo, bodo danes po treh mesecih znova odprli za letalski promet. Potem ko ga je italijanska uprava za civilno letalstvo zaradi številnih nepravilnosti zaprla, so namreč odgovorni na tem manjšem letališču vsaj delno zadostili varnostnim kriterijem.

Po treh mesecih odpirajo letališče v Gorici, kjer  Pipistrel gradi novo proizvodno halo
Po treh mesecih odpirajo letališče v Gorici, kjer Pipistrel gradi novo proizvodno halo 

AJDOVŠČINA, GORICA > Zaprtje bi lahko pomenilo težave za Pipistrel, ki zaradi testiranja letal potrebuje letališče blizu svoje proizvodnje. A direktor ajdovskega proizvajalca električnih letal Ivo Boscarol je povedal, da je odločitev o zaprtju razumel, saj je bilo letališče zaradi več dejavnikov res nevarno.

Dejal je, da njihov projekt dobro napreduje kljub slabemu vremenu, “saj smo že ven iz blata”. “To pomeni, da je narejena celotna zemeljska infrastruktura, vsi temelji za postavitev montažne hale tudi. V teh dneh se postavlja ograda,” je nanizal. Po novem letu naj bi začeli postavljati montažne elemente proizvodne hale. Objekt bo predvidoma zgrajen spomladi, do konca leta 2015 pa naj bi tam stekla proizvodnja.

“Vedno sem poudarjal, da razumem italijansko upravo za civilna letališča, saj je goriško letališče veliko kar 160 hektarjev, v zadnjih 60 letih, ko se na njem ni nič več dogajalo, pa je postalo tudi nevarno,” je glede začasnega zaprtja letališča dejal Boscarol.

Dodal je, da se vsi objekti na letališču, ki so še iz časa okrog prve svetovne vojne, rušijo, ljudje so imeli tam piknike, plezali po stenah, se sprehajali po letališču. Tam je tudi zapuščen, a z vodo napolnjen in nezavarovan zunanji bazen. Prav tako ni bilo ograjeno, kar je izjemno nevarno za letenje.

Zdaj so odgovorni poskrbeli vsaj za to, da so letališče ogradili. Ljudje, ki so doslej uporabljali te površine, se jezijo, vendar je bil to osnovni pogoj za ponovno odprtje letališča.

STA


Najbolj brano