Po razvojni denar na razpise EU

Svet občine je v Idriji brez razprave sprejel proračuna za letošnje in prihodnje leto. Iz molka svetnikov ni bilo mogoče razbrati, ali so s krepko znižanima proračunoma zadovoljni ali so nad njima obupali. Edini razpravljalec, župan Bojan Sever, je dal vedeti, da bo občina lahko izvedla in plačala le najnujnejše naloge.

Bojan Sever: “Ob obveznih nalogah bo denar še za krpanje cest in škarp.”  Foto: STA
Bojan Sever: “Ob obveznih nalogah bo denar še za krpanje cest in škarp.”  Foto: STA

IDRIJA > Občina je dobila proračuna za letošnje in prihodnje leto v rekordnih 20 minutah. Če so imeli lani 17,3 milijona evrov prihodkov, naj bi se letos v blagajno stekla dva milijona manj. Prihodnje leto pa naj bi proračun uplahnil na zgolj 12 milijonov evrov.

Naložb bo komaj kaj, zadolžili pa se ne bodo

Varčevanje je bilo po rekordnih naložbah v zadnjih treh letih pričakovano. Občina nima več večjih projektov, ki bi jih sofinancirala Evropska unija. Zato bodo naložbe letos, ko v plačilo zapadejo poslednji obroki lanskih, upadle z devetih na pet, leta 2016 pa na 2,5 milijona evrov. Ob letošnjih še negotovi energetski obnovi osnovne šole v Idriji in obnovi cest, ki jih sofinancira regionalni sklad, je občina z načrtom razvojnih programov več naložb zastavila po letu 2018. Med večjimi so obnova filmskega gledališča v Idriji, izgradnja otroškega vrtca v Spodnji Idriji in kanalizacije med Črnim Vrhom in Predgrižami.

Zadolževanja v prihodnjih dveh letih ne bo. Da so lahko zastavili celo nekaj presežka prihodkov, so, kot običajno, predvideli približno dva milijona evrov prihodkov od prodaje občinskega premoženja - zemljišč in osnovnih sredstev. Teh v resnici ne bodo prodali.

Svetniki, razen enega, so molčali

Razprava svetnikov o proračunih je bila mlačna že v prvem branju. Tokrat pa so z dopolnilom v proračun dodali nekaj tisočakov za projekte društev ljubiteljske kulture, v načrt razvojnih programov pa po letu 2017 300.000 evrov za gradnjo večnamenskega centra za rekreacijo in sprostitev na Vojskem.

Ne odbori ne svetniki pred dokončnim sprejemom proračunov o njiju niso izrekli niti besede. Z izjemo Janka Skrta (NSi), ki ga je skrbelo nizko zastavljenih 8000 evrov za pripravo projektov. Vprašal je tudi, ali Center za idrijsko dediščino lahko upraviči 299.000 evrov, kolikor mu jih namenja letošnji proračun.

Veliki projekti so na čakanju

Edini razpravljalec, župan Bojan Sever, je odkrito povedal, da proračuna občini razvoja ne obetata. “Ob obveznih nalogah bo denar še za krpanje cest in 'škarp'. Veliko smo namenili mladim in drugim ranljivim skupinam. Za razvojni denar se bomo morali potegovati na evropskih razpisih. Imamo tri leta časa, da se nanje pripravimo. Težko bo dobiti partnerje, a upam na boljše sodelovanje v regiji,” je povedal.

Občina, je dodal, pripravlja 17 projektov v vrednosti od petih do 30 milijonov evrov. Ob partnerjih iz regije in vse Evrope stavi tudi na sodelovanje domačega gospodarstva. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano