Po raznovrstnih spominskih poteh

KUD Cerkno je množico društev in knjižnic povezal v niz dvotedenskih spominskih prireditev na rojaka, pisatelja Franceta Bevka. Spominske dneve so sklenili danes v njegovi rodni Zakojci.

Volarjeva domačija je rojstna hiša Franceta Bevka. Foto: Saša Dragoš
Volarjeva domačija je rojstna hiša Franceta Bevka. Foto: Saša Dragoš

ZAKOJCA > Volarjeva domačija, rojstna hiša Franceta Bevka, ki je že 25 let preurejena v muzej, je danes s pomočjo članov turističnega društva Pod Kojco oživela v podobi pisateljevih otroških let. Na prizorišču sklepnih dvotedenskih Bevkovih dni, se je zbrala pisana množica ljudi, ki so v Zakojco prišli po Bevkovih poteh in se s pisateljem Tonetom Partljičem poklonili velikemu cerkljanskemu rojaku.

Po Bevkovih poteh se je v nedeljo zarana napotilo mlado in staro. Najpogumnejši so pot iz Cerknega preko 1630 metrskega očaka Porezen v Zakojco pregrizli v šestih urah. Najdaljša kolona je čez cerkljanske vasi Bevkovo domačijo dosegla v štirih urah. Iz Hudajužne pa je okrog 30 pohodnikov potrebovalo dobro uro hoda. “Pravzaprav več, saj smo vmes prebirali odlomke iz Bevkovega dela Pot v svobodo. Pohod smo posvetilu spominu na Bevkova dela, ki se nanašajo na drugo svetovno vojno in čas pogajanj za priključitev Primorske k domovini”, je povedala predsednica društva Olga Zgaga. Zgibanko z odlomki del in Bevkovo fotografijo iz tega časa so razdelili med vse udeležence slavja.

Cveto Zgaga je poučen odlomek iz Poti v svobodo, ki se nanaša na pariška mirovna pogajanja in določanje meje med Slovenijo in Italijo, prebral tudi na slavju. To je naredilo velik vtis na Toneta Partljiča. “Pomembno je, da se spominjate velikega Bevka, še pomembneje pa je, da na spominskih poteh prebirate njegova dela. Priporočam, da njegove knjige večkrat vzamete v roke,” je polaskal organizatorjem in pred množico sebi lastno humorno obudil spomin na svoja srečanja s pisateljem, politikom, večkratnim očetom, a vedno Človekom.

Zakojca je bila živahna vse do poznega popoldneva, ko je idrijska založba Bogataj predstavila domačinko Vido Prezelj in njen pravkar natisnjen prvenec Poezije. Prej pa so na turistični kmetiji Flander poskrbeli, da so se na jedilnem listu Bevkovega kosila znašle stare tradicionalne jedi.

Dobro obiskani Bevkovi dnevi so v dveh tednih nanizali 15 raznovrstnih prireditev in v spominjanja povezali vsaj toliko institucij in društev. Minuli četrtek je namreč minilo 125 let od rojstva in 45 let od smrti velikega cerkljanskega rojaka. SD


Najbolj brano