Po petih letih so nekateri na Mipov denar že pozabili

Na račune 278 nekdanjih zaposlenih v Mipu je po petih letih od začetka stečajnega postopka včeraj le kapnilo nekaj denarja. Iz naslova prve prednostne razdelitve 30 odstotkov priznanih terjatev so med zaposlene razdelili približno 730.000 evrov. Nekateri od njih tega včeraj sploh niso vedeli, ker so na zgodbo o Mipu že pozabili.

Maja 2009 so delavci ob stečaju Mipa tako prihajali po delavske knjižice. Šele včeraj so prejeli prva poplačila terjatev. Foto: Leo Caharija
Maja 2009 so delavci ob stečaju Mipa tako prihajali po delavske knjižice. Šele včeraj so prejeli prva poplačila terjatev. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Stečajnega postopka ne spremljam. Na to sem že pozabil. Zame bo to kot darilo, karkoli bo, pa čeprav gre za zaslužen denar,” nam je včeraj povedal V. E., ki je bil v Mipu zaposlen od leta 1987 pa do stečaja v letu 2009. Še po stečaju je za kratek čas spet delal v kromberškem obratu, ko ga je v najem vzela Panvita.

“Morda je stečajni upravitelj mislil dobro, a ko je bila prava priložnost za prodajo, je bila cena previsoka, potem pa je udarila kriza. Mislim, da je treba čez obrat v Kromberku potegniti križ. Stvar je preživeta. Saj Mip ne manjka prav nikomur. Police v trgovinah so prav tako polne mesnin,” je še povedal in dodal, da je takšnih okostij, kot je Mipov obrat v Kromberku, v okolici še kar nekaj.

Tudi njegov nekdanji sodelavec, ki niti z začetnicami ni želel biti imenovan (imeni obeh hranimo v uredništvu) in je v Mipu prav tako začel delati že leta 1987, se z izplačilom ni preveč obremenjeval.

Zakonodaja pisana na kožo “Volkov”

“Ne vem, koliko bom dobil. Kar mi bodo dali. Iz medijev sem izvedel, da bodo danes izplačila, a nisem še šel pogledat na banko,” je povedal nekdanji Mipovec in dodal, da je za počasnost stečajnega postopka po njegovem mnenju krivo to, da je stečajni upravitelj naredil preveč napak.

Prva naj bi bila že prav na začetku, takoj po stečaju, ko ni hotel dati v najem Mipove blagovne znamke, za katero so se resno zanimali domači ponudniki.

To, da nekdanji Mipovi lastniki, Volkovi, ki so glavni krivci za propad družbe, še niso odgovarjali oziroma bili kaznovani, pa je komentiral z izjavo, da je naša zakonodaja pisana na kožo takšnim ljudem.

“Mislim, da Mipov kompleks v Kromberku ne bo več zaživel. Recepti so že pokradeni. Objekt razpada. Ogledov je bilo veliko, a zakonodaja je taka, da onemogoča prodajo. Stečajni upravitelj drži ceno, ki je previsoka, kompleks pa je prevelik,” je svoje misli strnil skorajšnji upokojenec, ki na upokojitev čaka na zavodu za zaposlovanje.

V evidenci brezposelnih je na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje še 28 oseb, ki so imele zadnjo zaposlitev v Mipu. “Prevladujejo starejše osebe ter osebe brez izobrazbe. V letu 2009 se je zaradi stečaja družb Mip v evidenco brezposelnih prijavilo več kot 300 delavcev,” so še pojasnili v območni službi zavoda za zaposlovanje.

Preostanek denarja po prodaji obrata v Kromberku

Kot smo poročali, je znašal skupni znesek prve prednostne razdelitve splošne razdelitvene mase 1,4 milijona evrov, od tega približno 730.000 evrov za 278 nekdanjih zaposlenih.

Stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič je pojasnil, da so bila izplačila zelo različna, glede na dolžino delovne dobe, delovno mesto, ipd., tako da so nekateri na račune dobili tudi 15.000 evrov, največ celo 20.000 evrov. Nekaj jih je prejelo le nekaj sto evrov, večina pa od 1500 do 2000 evrov. Gre za denar, ki bo nekdanjim zaposlenim vsekakor prišel prav.

Izplačila preostalih 70 odstotkov priznanih prednostnih terjatev še ne bo tako kmalu.

“Dal sem predlog za prodajo vsega, kar je še aktualno; dva apartmaja na Hrvaškem, neke delnice v Italiji, pa mesnico na Mostu na Soči. Ostaja tudi Boljkov bik, ki bi ga lahko prodal za 70.000 evrov, kar pa se mi zdi premalo. Vse to skupaj je premalo za novo poplačilo. Dokler ne prodamo Kromberka, v celoti ali po sklopih, si delavci ne morejo obetati novega poplačila,” je še pojasnil Benedejčič, ki ocenjuje, da je najbolj realno kompleks prodati po sklopih.

“Pri tem morajo priti skupaj taki, ki se znajo dogovoriti o skupnem koriščenju vode, elektrike, ipd. V kratkem naj bi se sestal s tremi interesenti za te sklope,“ je še povedal stečajni upravitelj in sklenil, da je celoten Mipov obrat v Kromberku očitno prevelik za enega samega kupca.

NACE NOVAK


Najbolj brano