Po obnovi mostu ponovno odprta cesta iz Posočja proti Goriškim Brdom

Most čez Sočo v Plavah je po obsežni prenovi ponovno odprt za promet, tako da je iz srednjega dela Posočja ponovno moč priti v Goriška Brda. Promet sicer poteka še prek gradbišča, saj morajo zaključiti nekaj manjših del. Uradno odprtje je zato predvideno v aprilu, je povedal župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi.

Most čez Sočo v Plavah so razširili in nekoliko dvignili, kar je 
dobrodošlo predvsem zaradi poplav. Tako je bilo na gradbišču februarja.   Foto: Ambrož Sardoč
Most čez Sočo v Plavah so razširili in nekoliko dvignili, kar je dobrodošlo predvsem zaradi poplav. Tako je bilo na gradbišču februarja.  Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Most čez reko Sočo je zdaj glede na prvotnega širši in nekoliko dvignjen, kar je dobrodošlo predvsem zaradi poplav. Na novo so urejena križišča, pločniki in kolesarska steza, javna razsvetljava, v notranjosti skriva tudi cevi za vodovod in kanalizacijo.

Kanalska občina je za svoj del naložbe namenila okrog 200.000 evrov, investicijo obnove mostu je sicer vodila Direkcija za infrastrukturo. Vrednost del, ki jih je opravila direkcija, znaša okrog 600.000 evrov.

Andrej Maffi je povedal, da imajo v občini še eno veliko naložbo, ki jo prav tako izvaja direkcija. V Rodežu pri odcepu za Anhovo bodo namreč z odstranitvijo dela brežine nekoliko omilili ovinek, ki je bil nevaren tako za voznike kot tudi domačine, ki živijo ob tej magistralni cesti. Cesto bodo tam razširili, popravili manjši most, uredili zavijalne pasove ter avtobusna postajališča.

“To bo velika pridobitev ne samo za domačine, saj so se na tem odseku ceste tovornjaki prevračali na dvorišče tamkajšnje stanovanjske hiše, pač pa tudi za vse uporabnike ceste Bovec-Nova Gorica,” je povedal kanalski župan.

Naložbo so začeli konec lanskega leta, sklenili pa naj bi jo konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta. “Če ne bo zapletov zaradi kakšnih dodatnih del, ki jih ne predvidevamo. Tudi če se bo investicija zavlekla za kakšen mesec, bomo vseeno zelo veseli pridobitve predvsem zaradi varnosti ljudi, ki prebivajo ob tej državni cesti,” je pojasnil Maffi.

Občina Kanal in direkcija sta se za to naložbo dogovarjala vse od leta 2007, projekti za sanacijo tega nevarnega ovinka pa so bili narejeni že leta 2012. Sicer pa je po besedah kanalskega župana celotna magistralna cesta med Novo Gorico in Bovcem potrebna temeljite obnove.

STA


Najbolj brano