Po mučnih letih zapletov veselo slovo rudnika

Po petih letih zapletov, ki se vlečejo od nepremišljenega sklepa tedanje vlade, da nepripravljen Rudnik živega srebra pošlje v likvidacijo, je s sklepom odhajajoče vlade o preoblikovanju, zanjo končno zrel. Bivši poslanec Samo Bevk, ki je na vse mogoče načine dve desetletji reševal težave, je prepričan, da to Idriji in Sloveniji prinaša nove razvojne priložnosti.

Po 484 letih pridobivanja živega srebra, 26 letih zapiranja in petih letih likvidiranja se idrijski rudnik dokončno poslavlja Foto: Saša Dragoš
Po 484 letih pridobivanja živega srebra, 26 letih zapiranja in petih letih likvidiranja se idrijski rudnik dokončno poslavlja Foto: Saša Dragoš

LJUBLJANA, IDRIJA > S prenosom vzdrževanja nezalitega dela rudnika živega srebra (RŽS), nadzora njegovega vplivnega območja in premoženja z RŽS v likvidaciji na Center za upravljanje z dediščino Hg (CUDHg) so pet let po sprejetem sklepu o likvidaciji zanjo končno dani vsi pogoji. Nekdanji poslanec Samo Bevk, ki je v času najhujše krize in otepanja dragega rudnika s strani države sklepnemu dejanju botroval z uspešnimi pobudami za spremembo zakonodaje in uskladitvijo sedmih pristojnih ministrstev, je upravičeno zadovoljen.

Vzdrževanje rudnika bo plačevala država

Če je bila uvedba likvidacije RŽS leta 2009 nepremišljeno dejanje vlade oziroma njenega gospodarskega resorja, je največji norosti z nameravano ukinitvijo vsega denarja za vzdrževanje nezalite jame in ogrozitvijo varnosti Idrije nad njo, predlani botroval tedanji gospodarski minister Stanko Stepišnik. Za nameček ni bilo niti zakonskih podlag za varno slovo od RŽS. Zaradi vpisa Idrije na Unescovo listo svetovne dediščine formalno oblikovan CUDHg za njeno vzdrževanje in morebitno nasledstvo RŽS pa je prezrt občepel v papirjih. V teh grozečih razmerah si ni mogoče zamisliti, kaj bi se z Idrijo zgodilo, če bivši poslanec ne bi nenehno “visel” za vratom vlade in ministrstev za postopno reševanje težav. Ko je v zakone spravil ustrezne podlage za prenos del na CUDHg, je svoj peti mandat sklenil z uspešnimi medresorskimi usklajevanji, tako da je vlada v odhajanju četrtek naposled sprejela vse podlage za varno slovo od RŽS.

“S sklepom vlade imamo vse pravne podlage za oživitev CUDHg. Prenos vsega še 13 zaposlenih in del bomo predvidoma zaključili do novega leta. Sama likvidacija RŽS pa bo v tem času dejanje likvidacijskega upravitelja mag. Marka Cigaleta in nove vlade,” pravi direktorica Centra Tatjana Dizdarević.

“S tem smo obrnili nov list v zgodovini Idrije in rudnika. Omogočili smo razvoj CUDHg, ki bo temeljil na Unescovi dediščini, strategiji Hg in Konvenciji Minamata o Hg. To so tudi osnove, ki bodo omogočile njegovim projektom črpanje evropskega razvojnega denarja. Ker me je zgodba rudnika spremljala ves čas dela v DZ, sem ob zaključku petega mandata s tem sklepom vlade zelo zadovoljen,” je povedal Bevk.

Po odvzemu denarja je v državni proračun uspel vrniti razpolovljen znesek za vzdrževanje jame in povračilo rudarske škode Idriji. Četrtkov sklep pomeni, da bo CUDHg lahko dobil prvi del od 800.000 evrov za to leto predvidenih evrov za sicer že opravljena dela. Prihodnje leto pa naj bi dobil 127.000 evrov več.

Za Unescovo dediščino po denar na razpise

“Ob gospodarskem ministrstvu nas bo sofinanciralo tudi kulturno. To je zaradi krize za delo in dediščino letos predvidelo 40.000 evrov. Računamo predvsem na uspeh na razpisih. Prvo dejanje CUDHg je bila prav oddaja projekta za obnovo razpadajočega kompleksa rudniške topilnice,” je povedala Dizdarevićeva.

Nekaj denarja naj bi se v CUDHg steklo od monitoringa vplivnih območij rudnikov v zapiranju - Zagorje, Kanižarica in Senovo. Ti so zdaj brez nadzora in denarja in zato formalno nimajo izpolnjenih pogojev za likvidacijo. Vlada je namreč ministrstvom za gospodarstvo in prostor naložila, naj pripravita pravne in finančne podlage, da bi idrijski CUDHg lahko to delo čim prej prevzel.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano