Po mestu brezplačno s “krpani”

V okviru čezmejnega projekta Croctal je novogoriška občina kupila dvanajst koles. Kmalu po novem letu naj bi se dogovorili o sistemu njihove izposoje in jih dali v uporabo. Domačinom in obiskovalcem bodo na voljo brezplačno, napovedujejo.

Kolesa za brezplačno izposojo bodo stala pred Turistično informacijskim centrom,  mestno hišo in vinoteko na Bevkovem trgu.  Foto: Nace Novak
Kolesa za brezplačno izposojo bodo stala pred Turistično informacijskim centrom, mestno hišo in vinoteko na Bevkovem trgu.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA >V Novi Gorici z brezplačno izposojo koles doslej niso imeli sreče. Pred časom je, na primer, neslavno propadel čezmejni projekt Go kolo, zato ker na občini niso našli skupnega jezika z nezanesljivim italijanskim podjetjem, zadolženim za vzpostavitev sistema izposoje. Čeprav so bila kolesa in vsa oprema že nameščena, je tik pred začetkom izvajanja nova zgodba izposoje koles.

Dovolj bo osebni dokument

Zdaj v novogoriški občini poskušajo znova, brez italijanskih partnerjev. V okviru projekta Croctal, katerega cilj je izboljšava čezmejnih cestnih povezav ter povezava mest in podeželja z željo po omejitvi prometa in onesnaževanja, so kupili dvanajst koles. Kmalu po novem letu naj bi jih dali v uporabo.

Sistema izposoje in upravljanja s kolesi sicer še niso povsem dodelali. Za zdaj je predvideno, da bodo kolesa stala pred TIC, vinoteko na Bevkovem trgu in pred občino. Njihova izposoja pa bo brezplačna, ker so taki pogoji projekta Croctal.

“Kolesa, ki si jih bo mogoče izposoditi z osebnim dokumentom, bo treba vrniti na mesto izposoje. Za njihovo servisiranje bodo na začetku skrbeli njihovi dobavitelji, kasneje pa bo treba to drugače urediti,” je povedal podsekretar za gospodarske javne službe na občini Oton Mozetič.

Celoten projekt Croctal, ki se končuje 31. decembra, je vreden 1,3 milijona evrov. Glavni partner je Goriška pokrajina onkraj meje, na naši strani pa so kot partnerji poleg novogoriške občine sodelovale še občine Šempeter-Vrtojba, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Brda, Komen in Kolesarska zveza Slovenije.

Rdeči Krpani že čakajo kolesarje

Mestni občini je bilo v projektu namenjenih dobrih 113.000 evrov. S tem denarjem so uredili kolesarske steze na obeh straneh Delpinove ulice od Eda centra do križišča z Rejčevo, kjer so tudi povečali površine za pešce in kolesarje oziroma do zdravstvenega doma na ulici Gradnikove brigade. V okviru projekta Croctal so bili narejeni tudi načrti za razširitev kolesarske steze po Ulici Gradnikove brigade, izvedbo pa je plačala občina.

V sredo je pred novogoriškim TIC že stalo pet novih koles, a so jih tja postavili le za en dan zaradi sklepnega dogodka ob zaključku projekta Croctal, ko so si partnerji z italijanske in slovenske strani meje ogledali izvedena dela.

Nove rdeče krpane (gre za kolesa slovenskega proizvajalca Vizija Sport iz Logatca) naj bi bilo mogoče zares zajahati že januarja, napovedujejo na občini. Če le ne bo prišlo spet kaj nepredvidenega vmes.

NACE NOVAK


Najbolj brano