Po kanalizaciji pride na vrsto šola

Nov vrtec v Biljah, urejena kanalizacija v Mirnu in Orehovljah, most čez Vipavo, čistilna naprava in kanalizacija v Opatjem selu, center za starejše ... Na prvi pogled se zdi, da se v občini Miren-Kostanjevica pod novim županom veliko dogaja. Mauricij Humar se v tej vlogi resda dobro znajde, a marsikaj je bilo zastavljeno že pred njegovim prihodom.

Mauricij Humar: “Bodočim investitorjem želimo 
dati veter v jadra.” Foto: Alenka Ožbot
Mauricij Humar: “Bodočim investitorjem želimo dati veter v jadra.” Foto: Alenka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > V zadnjem letu se je občina ukvarjala predvsem z dragim medobčinskim projektom čistilne naprave ob Vrtojbici, začetim v prejšnjem mandatu.

V letu in pol so uredili kanalizacijo in vodovod v Mirnu in Orehovljah, zgradili so več črpališč in most čez reko Vipavo. Vse skupaj je stalo 8,5 milijona evrov, 85 odstotka denarja sta prispevali država in EU, ostalo občina. V Opatjem selu so z denarjem EU uredili kanalizacijo v delu vasi in manjšo čistilno napravo, ki je v teh dneh začela poskusno obratovati.

“Tudi za projekte, ki so se nadaljevali, je bilo treba vložiti veliko dela in energije, saj so bili v glavni fazi izvajanja,” pravi Mauricij Humar, ki z umirjeno držo in posluhom za pobude z vseh strani za zdaj nima ostrih nasprotnikov v občinskem svetu.

Poudarek na otrocih

Največja načrtovana naložba je dozidava matične osnovne šole v Mirnu in gradnja nove telovadnice, je poudarjal pred volitvami. Med pomembne projekte je štel še gradnjo vrtca v Biljah in obnovo vrtca v Opatjem selu. Od junija ga v Biljah že gradijo. Imel bo tri igralnice in je vreden 730.000 evrov. “Na sestanku z vodstvom šole smo ugotovili, da jeseni v Biljah ne bomo imeli kam dati 20 otrok in zato smo dali prednost tej naložbi,” razlaga. Občina je pripravila tudi idejni osnutek za obnovo vrtca v Opatjem selu, za šolo in telovadnico v Mirnu, ki naj bi ju začeli urejati leta 2017, pa naj bi v kratkem dobila gradbeno dovoljenje.

Po več kot desetletju dogovorov je občina v zadnjem letu dni pridobila parcele za širitev nogometnega igrišča v Mirnu. “Postali smo tudi lastniki dveh tretjin prireditvenega prostora v Opatjem selu, dogovarjamo se še za odkup tretjega dela,” napoveduje Humar.

Vabijo investitorje

Pred volitvami je obljubljal znižanje komunalnih prispevkov za objekte, namenjene dejavnostim v gospodarstvu, obrti, turizmu in kmetijstvu. Od prihodnjega leta bo občina oprostila plačilo komunalnega prispevka za vse nestanovanjske stavbe. “Bodočim investitorjem želimo dati veter v jadra,” poudarja.

Poskrbel je tudi, da je medgeneracijski center v Mirnu, ki so ga v prejšnjem mandatu zgradili z denarjem EU, dobil opremo in vsebino. Od septembra v njem pod okriljem novogoriškega doma upokojencev deluje center za starejše. S podpisom dogovora o sodelovanju pri ustanovitvi Spominskega parka Cerje med državnim svetom, občino in društvom Tigr pa postaja ideja, da bi pomnik na Cerju pridobil status spomenika državnega pomena, bolj otipljiva.

Kaj pa občinska razvojna strategija?

V občinskem svetu, kjer je več kot polovica novincev, vlada dokaj konstruktivno vzdušje. “Moje mnenje je, da se ocena daje proti koncu mandata. Trenutno se po planih odvijajo projekti, ki so bili nastavljeni že v prejšnjem mandatu, in pri tem ocenjujem, da se je sedanji župan dobro vključil, kakor tudi pri reševanju problematike iz preteklosti. Upam, da bo tudi v bodoče na vseh področjih upošteval enakomernost,” pravi Zvonko Ferfolja (Lista neodvisnih kandidatov Vipavska dolina s Krasom).

Mojca Merkun (SD) pa pogreša razvojno strategijo: “Leto od zadnjih lokalnih volitev ne politično niti gospodarsko ni bilo burno, zato sem si v tem času obetala več izpolnjenih predvolilnih obljub. Predvsem čutim pomanjkanje strategije razvoja občine, pa čeprav le njen osnutek. Mislim, da bi z ekipo, ki si jo je župan postavil, torej poleg občinske uprave še z zunanjim svetovalcem za gospodarstvo in dvema podžupanoma, do sedaj ta osnutek že lahko imeli.”

“Strategija razvoja občine, na podlagi katere se dela tudi proračune, bo pripravljena v prihodnjem letu, ko bomo sprejemali proračuna za leti 2017 in 2018, vsekakor pa pravočasno, da bosta že slonela na strategiji,” obljublja župan.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano