Po hrvaške kune raje na domačo banko

Ker nekateri ljudje še vedno prisegajo na gotovino, drugi pa - kar se le da - plačajo s kartico, je težko reči, kje se splača menjati denar ob potovanju v države zunaj evrskega območja. Za sosednjo Hrvaško velja, da je večje zneske zaradi ugodnejšega tečaja bolje menjati na naših bankah še pred odhodom.

Kune je pametno kupiti še pred  odhodom na Hrvaško, sploh 
če gre za večje zneske, pri manjših pa ni bistvenih razlik.
Kune je pametno kupiti še pred odhodom na Hrvaško, sploh če gre za večje zneske, pri manjših pa ni bistvenih razlik. 

NOVA GORICA > “Kje menjati valuto, je danes še najbolj odvisno od načina življenja oziroma potrošniških navad. Tisti, ki še vedno prisegajo na poslovanje z gotovino, bodo verjetno, ne glede na to, kam gredo, že doma na banki menjali denar v valuto države, kamor potujejo. Kdor prisega na plačevanje s kreditnimi in plačilnimi karticami, bo računal na plastični denar in bo v tujini po potrebi menjal le manjše vsote denarja. Težko je reči, kaj je bolj oziroma kaj je najbolj primerno, seveda pa je to odvisno tudi od razlike med menjalnim tečajem za neko valuto pri nas in v državi, kamor nekdo potuje,” je o tem povedal delavec v turizmu, ki pa ni želel biti imenovan.

Po večje količine kun pravočasno

Vsaj za dopustovanje na Hrvaškem načeloma velja, da je zaradi ugodnejšega tečaja večje količine hrvaških kun bolj pametno kupiti še pred odhodom, v domačih, slovenskih bankah. Pri čemer ni odveč opozorilo, da tik pred zdajci morda na banki ne bo zadostne količine kun, tako da je smiselno pravočasno poskrbeti za menjavo denarja.

Tudi pri potovanju oziroma dopustovanju v državah izven evrskega območja je bolje imeti vsaj nekaj denarja za prvo silo s seboj, saj so vstopne točke, kot so letališča, mejni prehodi in podobno, običajno najmanj ugodne za menjavo denarja. Potem se ljudje že znajdejo in pozanimajo, kje se splača zamenjati denar. Poleg kartic pa je vendarle dobro imeti s seboj tudi nekaj evrov.

Pri manjših zneskih ni bistvenih razlik

Tudi v Potovalni agenciji Hit Tours pravijo, da je na to vprašanje težko relevantno odgovoriti. Na končni izračun, kaj se bolj splača, vpliva več dejavnikov - od tega ali ljudje raje menjajo enkrat samkrat večjo vsoto ali večkrat po manj denarja, ali raje potujejo in plačujejo z gotovino ali s plastičnim denarjem.

“Potnikom svetujemo, naj pred odhodom na banki preverijo menjalne tečaje. Kar se tiče potovanj v evrskem območju tako ali tako ni težav, pri daljših, medcelinskih potovanjih, pa je to že lahko koristno. Danes se sicer večina popotnikov in dopustnikov že prek spleta pozanima o tem, kako in kaj oziroma kje se splača menjati denar,” je pojasnila vodja agencije Nataša Faganelj Stepančič.

Za potovanje v Egipt je vseeno, ali dopustnik tja potuje z evri ali dolarji, je še omenila. Za pot proti Hrvaški pa je večje zneske bolje menjati še pred odhodom, v primeru, da nekdo rabi le manjše zneske, pa ni bistvenih razlik.

NACE NOVAK


Najbolj brano