Po desetih letih širitev?

Če se kaj ne bo zalomilo, bodo kmalu končno začeli širiti šempetrsko pokopališče. Občina je pripravljena, v prvi fazi bi pridobili 124 grobnih polj, 120 žarnih niš in dodatna parkirna mesta. “Potrebe so res zelo velike, to bo zadoščalo za prihodnjih pet, morda deset let,” pravi župan Milan Turk. Upravna enota bo o gradbenem dovoljenju odločila v kratkem.

V Šempetru na širitev pokopališča čakajo že deset let.  Foto: Mitja Marussig
V Šempetru na širitev pokopališča čakajo že deset let.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Širitev pokopališča v Šempetru je ena od najbolj perečih težav, ki povzroča sive lase odgovornim na občini, odkar je bila ustanovljena. Ureditveni načrt so sprejeli že leta 2005, vsi občinski sveti so bili ves čas soglasni, da je širitev nujno potrebna, a sta jo ustavili tako denacionalizacija kot nesoglasja z lastniki zemljišč in bližnje stražnice.

Na gradbeno dovoljenje še čakajo

V zadnjem času so se stvari vendarle obrnile nekoliko na bolje. Denacionalizacijski postopek je končan, na občini so pridobili zemljišča, na katera bi širili pokopališče. “Potrebe so zelo velike. Šempeter se je po drugi svetovni vojni zelo razširil, pokopališče pa je občutno premajhno. Ljudje imajo pravico biti pokopani v domačem kraju, to tudi sami velikokrat poudarijo,” pravi župan Milan Turk.

Za širitev je občine predvidela 350.000 evrov, začeli bi jo lahko v kratkem, saj že nestrpno čakajo na gradbeno dovoljenje. A zadeve se še vedno lahko zalomijo, se zaveda Turk. Nekaj sosedov gradnji namreč nasprotuje, lastnik zemljišča, na katerega bi se v prihodnosti širilo pokopališče, pa odlok o ureditvenem načrtu izpodbija na ustavnem sodišču. “Stvari se odvijajo mnogo počasneje, kot bi se po moji oceni morale. V juniju smo vložili vlogo za gradbeno dovoljenje, septembra so bili na javno obravnavo pozvani sosedje, ki so podali svoje pripombe. Z ljudmi nismo v sporu, vsak ima pravico uporabiti pravna sredstva, ki jih ima na razpolago, to pa podaljša postopek,” je Turk prepričan, da bi upravna enota vendarle že morala odločiti, kljub izpodbijanju odloka na ustavnem sodišču. Načelnica novogoriške upravne enote Bojana Kompare je potrdila, da bodo o gradbenem dovoljenju odločili v kratkem.

V dveh korakih do skoraj 850 grobov in žarnih niš

In kakšni so načrti Šempetrcev? “V prvi fazi bomo pridobili 124 novih grobnih polj in 120 žarnih niš, pokopališče bomo ogradili in ga uredili ter zagotovili dodatnih dvanajst parkirnih mest. Po tej širitvi bo dovolj prostora za prihodnjih pet, deset let,” pojasnjuje Turk. Novega poslovilnega objekta zaenkrat še ne bodo gradili, ampak ga bodo v drugi fazi, ko naj bi po načrtih zagotovili še 320 novih grobnih polj in skoraj 300 žarnih niš. “Zanjo smo od države že brezplačno pridobili eno veliko parcelo, uredili smo tudi vse odprte zadeve z denacionalizacijskimi upravičenci, nimamo pa še vseh zemljišč,” pojasnjuje župan. Za to širitev bi morali odkupiti tudi zemljišče s stražnico, ki pa je, kot rečeno, predmet spora na ustavnem sodišču.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano